ua en ru

У схемах виведення коштів з українських фінустанов фігурує австрійський банк, - ФГВФО

У схемах виведення коштів з українських фінустанов фігурує австрійський банк, - ФГВФО Фото: ФГВФО розповів про чергову схему виведення банківських активів (flickr.com martin)

На цей раз постраждали вкладники "Експобанку"

Висновок засобів на підставні підприємства з іноземним капіталом, дроблення сум вкладів наближених до власників банку фізичних осіб, відчуження з метою привласнення нерухомого майна - це далеко не повний перелік схем і маніпуляцій з ліквідними активами, які були застосовані в АТ "КБ "Експобанк" напередодні банкрутства. Такі результати перевірки банку тимчасовою адміністрацією, повідомляє прес-служба Фонду гарантування вкладів фізосіб.

Як повідомляється, в результаті дії шахраїв, оцінна вартість активів, включених у конкурсну масу банку, стала в більш ніж 3,5 рази менше балансової вартості - 1,1 млрд гривень і більше 3,8 млрд гривень відповідно.

У схемах виведення коштів з українських фінустанов фігурує австрійський банк, - ФГВФО

Фото: структура активів "Експобанку"

За кілька днів до введення тимчасової адміністрації в банк (12.09.2014), були погашені ощадні сертифікати на пред'явника в доларах на загальну суму в еквіваленті 38,93 млн гривень. Сертифікати були пред'явлені однією фізичною особою. Отримані таким чином кошти, які після конвертації, частково були роздроблені між іншими вкладниками банку на суми, що не перевищують гарантовані 200 тис. гривень.

Аналогічні факти дроблення встановлені і щодо засобів належать колишньому керівництву банку і наближених до них осіб.

Крім того, тимчасовою адміністрацією була виявлена ще одна схема, в якій знову "засвітився" австрійський Meinl Bank .

У схемах виведення коштів з українських фінустанов фігурує австрійський банк, - ФГВФО

Фото: схеми виведення коштів з "Експобанку"

Так, 26 вересня 2014 року, через день після введення в банку тимчасової адміністрації, відбулося списання Meinl Bank коштів, розміщених на кореспондентському рахунку "Експобанку", в сумах близько 21,5 млн доларів і 13,6 млн євро, в рахунок погашення кредитних зобов'язань компаній-нерезидентів. Ці кошти, які становили 14,8% загальних активів банку, які в свій час були передані в забезпечення виконання зобов'язань за кредитами семи компаній-нерезидентів. При цьому, метою їх кредитування була купівля дебіторської заборгованості в українському банку. Але на сьогоднішній день ні одна з семи компаній дебіторської заборгованості не купувала.

Крім того, протягом липня - вересня 2014 посадовими особами "Експобанку"шляхом зловживання своїм службовим становищем, укладалися мнимі (кредитні) операції, в тому числі з іншими банками. Так, в одному з банків "Экспобанком" були оформлені кредитні договори на суму 131 млн гривень, в забезпечення за яким було передано кілька об'єктів нерухомості в Києві, ринкова вартість яких майже на 30% перевищувала суму кредитів.

Суми кредитних коштів були виведені з банку,а кредитор продав заставу іншій особі, яка, у свою чергу, оперативно стягнула заставне майно на свою користь.

Нагадаємо, власника збанкрутілого банку "Фінанси та кредит", депутата Верховної Ради україни Костянтина Жеваго (за даними НБУ володіє 97,67% акцій банку) підозрюють у виведенні з банку 53,7 млн доларів.

У схемі також фігурував австрійський банк.