ua en ru

Австралія зупинила поставки баранини в РФ

Австралія зупинила поставки баранини на територію Росії. Про це повідомив помічник керівника Россільгоспнагляду Олексій Алексєєнко в інтерв'ю "Росії 24".

Австралія зупинила поставки баранини на територію Росії. Про це повідомив помічник керівника Россільгоспнагляду Олексій Алексєєнко в інтерв'ю "Росії 24".

"Сьогодні ми отримали звістку про те, що Союз виробників баранини Австралії зробив заяву про те, що припиняє поставки в Росію, щоб покарати Путіна", - розповів Алексєєнко. При цьому він висловив упевненість, що такі санкції суттєво не позначаться на російському ринку, а навпаки - стануть стимулом для розвитку власного виробництва.

"Ми перебуваємо у світі, в якому поставки йдуть з різних боків: Бразилія готова збільшити поставки свинини на російський ринок, причому, дуже істотно, щоб замістити свинину з Євросоюзу", - додав Алексєєнко.

Як зазначає "Скаут Маркетинг", поставки з Австралії та Нової Зеландії, на частку яких припадає 90% всього імпорту даного виду м'яса, зросли на 50%. У січні-липні минулого року з Австралії було поставлено 2,3 тис. тонн ягнятини та баранини, а за перші 7 місяців 2014 року обсяги поставок зросли до 3,4 тис. т.

В останній тиждень Росія ввела відразу кілька великих обмежень на імпорт продуктів. Так, з 1 серпня заборонена постачання польських овочів і фруктів. Приводом стали 27 виявлених з початку року випадків зараження продукції двома видами карантинних для Росії об'єктів - каліфорнійським трипсом і східною плодожеркою.

Глава Россільгоспнагляду Сергій Данкверт минулого тижня заявив, що обмеження імпорту з Польщі може поширитися і на деякі інші країни Євросоюзу, не назвавши їх.

З 1 серпня Росія також ввела заборону на постачання з України сої, соєвого шроту соняшника та кукурудзяної крупи. Така міра пов'язана з неодноразовими порушеннями російських фітосанітарних вимог, насамперед, із засміченням вантажів насінням карантинних бур'янів.

31 липня Росспоживнагляд заборонив ввозити на територію Російської Федерації соки, вироблені на Україні. При цьому заборона відноситься і до сокової продукції для дитячого харчування. Причиною заборони відомство назвало недостовірність інформації на упаковці товарів. "Українська сокова продукція не проходила державну реєстрацію на відповідність вимогам технічних регламентів Митного союзу, при цьому на її етикетці вказано єдиний знак обігу продукції на ринку держав-членів Митного союзу - "ЕАС", - йдеться в повідомленні відомства.

За останній час це вже не перша заборона, що накладається російськими контролюючими органами на ввезення продукції з України. З 28 липня в Росії заборонили ввозити українські овочеві, фруктові і рибні консерви. У той же день російські власті заборонили провозити в ручній поклажі і багажі рослинну продукцію з території України.