ua en ru

У серпні зафіксовано понад 140 спроб дестабілізації ситуації в Україні, - МінТОТ

У серпні зафіксовано понад 140 спроб дестабілізації ситуації в Україні, - МінТОТ Ілюстративне фото (РБК-Україна)

Ситуація щодо розколу українського суспільства залишається вкрай загостреною

В Україні за серпень 2018 року було зафіксовано понад 140 подій, які можуть дестабілізувати ситуацію в Україні. Про це йдеться у повідомленні прес-служби Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України (МінТОТ).

Як зазначають у відомстві, ситуація щодо розколу українського суспільства залишається вкрай загостреною.

"Вербування українських громадян та використання їх Російською Федерацією для вчинення диверсій з метою погіршення ситуації на сході України залишається одним із проблемних напрямків", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що співробітники СБУ протягом серпня блокували діяльність міжрегіональної агентурної мережі антиукраїнських агітаторів, які діяли за вказівками спецслужб країни-агресора.

Правоохоронці викрили в Одесі, Миколаївській, Херсонській, Черкаській та Житомирській областях вісім проросійських пропагандистів.

"Зловмисники розміщували на сторінках соціальних мереж матеріали із закликами до порушення територіальної цілісності України та підтримки терористичних організацій "ДНР/ЛНР", - йдеться у повідомленні.

У серпні зафіксовано понад 140 спроб дестабілізації ситуації в Україні, - МінТОТ

Фото: інфографіка (mtot.gov.ua)

Окрім того, для дестабілізації ситуації в Україні залишаться псевдомінування, а також спостерігається велика кількість випадків незаконного виготовлення і розповсюдження нелегальної зброї та вибухонебезпечних предметів серед мирного населення і фактів насильства з їх використанням.

"За даними моніторингу, у серпні найбільша кількість випадків, що можуть дестабілізувати ситуацію в українському суспільстві зафіксовано у Києві та Київській області (14%), Донецькій (12%), Одеській (13%), Дніпропетровській (8%), Харківській (8%) та Луганській (8%) областях", - повідомляють у прес-службі відомства.

Нагадаємо, у липні МінТОТ зафіксувало близько 200 ситуацій, які можуть дестабілізувати ситуацію в країні.

Також РБК-Україна писало, що в Україні трапляється приблизно 300 випадків різного ступеню насильства щомісяця, які свідчать про радикалізацію настроїв та неконтрольоване використання зброї для вирішення суперечок.