ua en ru

Асоціація України з ЄС сьогодні вступає в силу

Асоціація України з ЄС сьогодні вступає в силу Фото: Україна - ЄС (ngu.gov.ua)

Угоду про асоціацію України та ЄС було підписано ще в 2014 році

Асоціація України з ЄС вступає в силу сьогодні, 1 вересня. Дана угода була підписана в 2014 році. Детальніше - в матеріалі РБК-Україна.

Асоціація України з ЄС: історія

Переговори про асоціацію України з ЄС і підготовки відповідної угоди почалися ще в 2007 році. Причиною створення нового документа стала необхідність заміни існуючої Угоди про партнерство і співпрацю. Переговори були завершені в грудні 2011 року. У 2012 році в Брюсселі було парафовано текст майбутньої угоди про асоціацію.

Текст угоди українською мовою був опублікований 20 червня 2013 року євроінтеграційним комітетом Верховної Ради. 21 листопада 2013 року тодішній український уряд заявив про припинення процесу підготовки до підписання угоди. Це стало причиною Революції гідності і, як наслідок, зміни керівництва України.

21 березня 2014 року нове керівництво країни під головуванням прем'єр-міністра Арсенія Яценюка підписало політичну частину угоди про асоціацію (УА) між Україною і Євросоюзом. Вже 27 червня президент України Петро Порошенко підписав економічну частину угоди.

Далі йшов процес ратифікації документа Європарламентом і парламентами країн-членів ЄС. Цей процес тривав 2 роки. Останньою країною, яка ратифікувала угоду, стали Нідерланди. Там у квітні пройшов референдум щодо ратифікації країною УА між Україною та ЄС, на якому 68% жителів країни висловилися проти. Однак, дане голосування мало рекомендаційний характер, і після позитивного голосування у парламенті королівства, монарх Нідерландів Віллем-Олександр підписав документ 1 червня.

Голова представництва Європейського союзу в Україні Хьюг Мінгареллі заявив 12 червня 2017 року, що угода про асоціацію України з Євросоюзом ратифікована всіма 28 країнами-членами Євросоюзу, і остаточно набуде чинності 1 вересня 2017 року.

15 червня Нідерланди передали ратифікаційні грамоти щодо угоди про асоціацію між Україною і ЄС Брюссель.

Після цього, 29 червня схвалили угоду посли країн Євросоюзу. 11 липня Рада Європейського союзу схвалила угоду про асоціацію з Україною, і на наступний день Європейський союз опублікував рішення про ратифікацію документа.

13 липня 2017 року президент Європейського союзу Дональд Туск під час спільної прес-конференції з головою Європейської комісії Жан-Клодом Юнкером і президентом України Петром Порошенко передав Порошенко фінальне рішення про асоціацію України з ЄС.

25 липня Європейський союз в офіційному журналі ЄС опублікував повідомлення про набрання чинності угоди про асоціацію Україна-ЄС з 1 вересня 2017 року.

Асоціація між Україною та ЄС: зміст

Угода про асоціацію України з ЄС складається з преамбули та 7 розділів. Основною частиною документа є угода про зону вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною і Євросоюзом, викладене в IV розділі СА.

ЗВТ передбачає лібералізацію торгівлі товарами та послугами, руху капіталів і робочої сили.

У ЗВТ закладена програма адаптації українських регуляторних норм у сферах, пов'язаних із торгівлею, у відповідність до стандартів ЄС.

Мета ЗВТ - усунення технічних бар'єрів у торгівлі між Україною та ЄС і забезпечення розширеного доступу до внутрішнього ринку ЄС для українських експортерів і навпаки, що має забезпечити поступову інтеграцію економіки України у внутрішній ринок Євросоюзу.

Також в угоді містяться положення про політичну асоціацію, політичному діалозі та розвитку реформ в Україні, двосторонньому співробітництві у сфері безпеки. Угода про асоціацію містить і положення про лібералізацію візового режиму.

Також в УА йдеться про економічне та секторальне, а також фінансове співробітництво. В основному, це стосується гармонізації українського законодавства до європейських стандартів.