ua en ru

Асоціація газового ринку знайшла корупцію в "Нафтогазі"

Асоціація газового ринку знайшла корупцію в "Нафтогазі" Ілюстративне фото (kmu.gov.ua)

В АГРУ закликали "Нафтогаз" відкрити повну статистику споживання газу в Кіровоградській області

Асоціація газового ринку України закликала голову правління НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва перевірити факти корупції в підконтрольної компанії ВАТ "Кіровоградгаз" та дочірньому газзбуті "Центргаз". Про це йдеться в заяві асоціації у відповідь на звинувачення керівника Нафтогазу з приводу махінацій з субсидіями ПСО-постачальників природного газу.

В АГРУ вважають, що такі звинувачення з боку керівника Нафтогазу мають на меті відвернути увагу від махінацій з газом внутрішнього видобутку, маніпуляцій з фінансовою звітністю та фактів корупції в групі Нафтогаз.

"Одна з "підозр" глави Нафтогазу стосувалося нібито надмірного споживання газу субсидиантами. Однак керівник державного монополіста мабуть не обізнаний, що за даними НКРЕКП середнє споживання газу жителями Кіровоградської області набагато більше, ніж в цілому по Україні. Так, в північній Чернігівської області, споживачі використовують в 1,5 рази менше газу, у Київській - на 37%, а споживачі Миколаївської області, яка межує з Кіровоградською - споживають удвічі менше газу ", - йдеться в повідомленні.

Все це дає підстави вважати, що після встановлення контролю НАК "Нафтогаз України" з ВАТ "Кіровоградгаз", на підприємстві не зникли корупційні схеми і маніпуляції з газом для побутових потреб населення. У зв'язку з цим в Асоціації газового ринку України закликали НАК "Нафтогаз України" як кінцевого бенефіціара та одноосібного контролера ВАТ "Кіровоградгаз" та дочірнього газзбуту "Центргаз" відкрити повну статистику споживання газу в цій області, в тому числі і виробничо-технологічних втрат оператора ГРМ і пояснити таку велику різницю з іншими регіонами.

"На жаль, ми в черговий раз чуємо від керівників НАК "Нафтогаз України" про факти кричущої корупції, які мають місце в повністю підконтрольних їм компаніях, які призвели до втрати десятків мільйонів кубометрів природного газу на сотні мільйонів гривень. Ми розуміємо, що розриваючись між Хілтоном і Вашингтоном, пану Коболєву не вистачає часу, щоб розібратися в системі державної підтримки споживачів з допомогою субсидій, про що йде мова в наказі №1 Міністерства фінансів України від 04.01.2018 року. Звідси такі підозри і некомпетентні заяви", - заявили в АГРУ.

В Асоціації також пояснили, що для забезпечення контролю використання бюджетних коштів у державі створена наскрізна система рахунків державного казначейства. За минулий рік через них пройшло близько 40 млрд гривень субсидій. Усі платіжні доручення з цих рахунків здійснюються Державним казначейством. Кінцевим і одноосібним реципієнтом 40 млрд субсидій в минулому році став саме НАК "Нафтогаз України" і підконтрольні йому дочірні підприємства.

"Тому НАК "Нафтогаз України" є основним і єдиним вигодонабувачем системи субсидій. У тому числі за рахунок цих коштів був сформований фінансовий результат за минулий рік, який забезпечив можливість виплати мільярдних премій керівництву Нафтогазу. Зі свого боку ПСО-постачальники і оператори ГРМ повністю підтримують і чекають монетизації субсидій на рівні споживача. Це дозволить кожному самостійно вирішувати, як ефективно скористатися коштами. Монетизація субсидій призведе до суттєвої економії газу, адже кожен отримає реальну мотивацію економно споживати газ", - зазначають а АГРУ.