ua en ru

Асад застеріг Ердогана від "високої ціни" за турецьку політику в Сирії

Президент Сирії Башар Асад дав інтерв'ю турецькому телеканалу Halk TV, у якому передбачив швидкі проблеми Туреччини у протистоянні з терористами.

Президент Сирії Башар Асад (на фото) дав інтерв'ю турецькому телеканалу Halk TV, у якому передбачив швидкі проблеми Туреччини у протистоянні з терористами.

Асад прямо звинуватив прем'єр-міністра Туреччини Реджепа Ердогана в тому, що його країна дала притулок у себе терористам, які згодом атакували Сирію. На думку глави сирійської держави, Анкара ще поплатиться за свою політику.

"Контролювати тероризм неможливо. Це явище нагадує скорпіона, який не упустить можливості вжалити вас при першій можливості", - вважає Асад.

"Вже незабаром усі ці терористи виступлять проти Туреччини, яка заплатить високу ціну за свою нинішню політику", - заявив він. Водночас Асад висловив думку, що головна мета Ердогана - прихід до влади в Сирії радикальних ісламістів.

Сирійський Президент висловив сподівання, що мирні переговори в Женеві дозволять позбавити антиурядові сили військової підтримки з-за кордону .

Раніше Асад заявляв про готовність виконати резолюцію Радбезу ООН, допустивши можливість переговорів опозицією, що протистоїть йому, в рамках зустрічі "Женева -2".

Зазначимо , що, за різними даними, Туреччина справді не заважала антиурядовим загонам Сирії перетинати кордон двох країн і вступати в бої з урядовими військами.

Як повідомлялося напередодні, уряд Туреччини збирається винести на обговорення парламенту питання про продовження на один рік мандату, який дозволяє турецькій армії втрутитися в сирійський конфлікт у разі загрози безпеці Туреччини. Дія першого мандату сплила 4 жовтня 2013 р.

Очікується, що мандат на вторгнення буде успішно продовжений, оскільки проурядова партія володіє більшістю в парламенті.

Маючи 900-кілометровий кордон із Сирією, Туреччина вважає себе першою країною, яка постраждає у разі ескалації і розростання сирійського конфлікту. Турецька сторона приймає не тільки біженців із Сирії (яких у країні налічується близько 500 тис. - чверть загального числа втікачів), але й удари в ході боїв військ Асада з повстанцями. Так, на турецьку територію нерідко залітають артилерійські снаряди, а у вересні літаки ВПС Туреччини збили сирійський вертоліт, який порушив повітряний простір республіки.

Також останніми тижнями надходять повідомлення про розгортання нових сил турецької армії поблизу сирійського кордону.