ua en ru

Асад готовий виконати резолюцію Радбезу ООН і допускає переговори з опозицією

Президент Сирії Башар Асад пообіцяв виконати резолюцію Ради Безпеки ООН по знищенню сирійської хімічної зброї.

Президент Сирії Башар Асад (на фото) допустив можливість переговорів з опозицією, що протистоїть йому, в рамках зустрічі "Женева-2". Про це він заявив в інтерв'ю італійському телеканалу Rainews24.

"Коли бунтівники озброєні це не опозиція, це терористи. З ними ми діалог вести не можемо. Якщо вони складуть зброю, тоді "ми готові до спілкування", - сказав Асад.

Він також пообіцяв виконати резолюцію Ради Безпеки ООН по знищенню сирійської хімічної зброї.

"Я поважатиму рішення Радбезу ООН", - наводить слова сирійського лідера Sky News. Раніше про готовність сирійської влади виконати резолюцію повідомив міністр закордонних справ Сирії Валід Муаллем.

Резолюція по ліквідації хімічної зброї в Сирії була прийнята в п'ятницю, 27 вересня. Її підтримали всі 15 членів Ради Безпеки ООН.
Текст документа став результатом інтенсивних переговорів між Росією і США. У її основу лягла угода, досягнута на переговорах в Женеві на початку вересня 2013 р.

Резолюція не передбачає автоматичного застосування сили проти уряду Асада у разі невиконання умов.

Раніше, при складанні проекту резолюції, на цьому пункті наполягали США, проте остаточний варіант вимагає розгляду кожного можливого порушення на засіданні Радбезу.

Нагадаємо, жертвами конфлікту в Сирії, який продовжується з березня 2011 р., стали більше 100 тис. осіб.

Після повідомлень, що з'явилися в кінці серпня, про хіматаку в передмісті Дамаску, яка забрала життя більше 350 сирійців, США і низка інших країн заговорили про можливість початки військової операції проти арабської республіки.

Проте Росія виступила з ініціативою про передачу хімічної зброї Сирії під міжнародний контроль для подальшого його знищення. США погодилися з такою пропозицією, і питання іноземного військового втручання було зняте з порядку денного.