ua en ru

Арсенал Міноборони біля Ічні могли підірвати за допомогою мобільного телефону, - Матіос

Арсенал Міноборони біля Ічні могли підірвати за допомогою мобільного телефону, - Матіос Фото: Анатолій Матіос (УНІАН)

За словами Матіоса, вже є докази диверсії на складі боєприпасів в Чернігівській області

В момент початку вибухів на арсеналі №6 поблизу Ічні Чернігівської області в зоні покриття працював неідентифікований мобільний телефон, який могли використати для приведення вибухового пристрою в дію. Про це заявив головний військовий прокурор Анатолій Матіос, передає РБК-Україна з посиланням на "112 Україна".

За словами Матіоса, правоохоронці відкрили нове кримінальне провадження за фактом вибухів на військових складах в Ічні - за статтею про диверсію, ст. 113 Кримінального кодексу.

Він додав, що є вже деякі результати слідства і докази цього.

"Наразі допитані понад 340 військовослужбовців, серед яких половина - з використанням поліграфа", - заявив Матіос.

Він додав, що всі наряди, які перебували перед цими вибухами, так і під час вибуху і несли службу по охороні периметра технічних територій артскладів, допитані із застосуванням поліграфа.

"Спецслужбами за дорученням військових прокурорів і слідства опрацьований величезний масив інформації, та встановлено, що в момент початку цих вибухів в зоні покриття та контролю працював мобільний термінал без IMEI коду", - сказав головний військовий прокурор.

"Тобто, який неможливо ідентифікувати, єдиний на цій території, що розцінюється нами як пряма ознака застосування неідентифікованого телефонного апарату для приведення того чи іншого вибухового пристрою для вибуху", - розповів Матіос.

Він зазначив, що огляд місця події на складах свідчить про аналогічний характер вибухів як в Ічні, так і в Калинівці та Балаклії, які є не характерними для початкового вибуху розірваного снаряда або пострілу до реактивної системи вогню.

"У результаті поки невстановлених обставин відповідний наряд караулу по тривозі не піднімався і максимальних заходів для прочісування або місцезнаходження, або зникнення цих людей не було прийнято", - заявив він.

При цьому, підкреслив Матіос, система безпеки складів у Ічні була чи не найбільш серйозна, ніж на інших подібних об'єктах.

Нагадаємо, генпрокурор України Юрій Луценко заявляв, після отриманих свідчень військовослужовців у рамках розслідування причин вибухів на арсеналі боєприпасів в Ічні Чернігівської області версія службової недбалості відпала.

За даними ГПУ, начальника 6 Арсеналу в Ічні Чернігівської області Міністерство оборони звільнило з посади після перевірки незадовго до вибухів на складі боєприпасів.