ua en ru

Версія про службову недбалість в Ічні після опитування військових відпала, - Луценко

Версія про службову недбалість в Ічні після опитування військових відпала, - Луценко Фото: Юрій Луценко (РБК-Україна)

Слідство вважає диверсію причиною вибухів на арсеналі в Ічні

Після отриманих свідчень військовослужовців у рамках розслідування причин вибухів на арсеналі боєприпасів в Ічні Чернігівської області версія службової недбалості відпала. Про це сказав у ході брифінгу в середу, 10 жовтня, генеральний прокурор Юрій Луценко, передає РБК-Україна.

За його словами, військовослужбовців опитали протягом 9 жовтня. За результатами їх свідчень слідством відкидається службова недбалість.

"Версія про недбалість відпала від після показів військовослужбовців. Є підстави вважати, що там була диверсія... Це очевидно, ми знаходимося у стані війни і знищення військових баз є однією із цілей ворога", - сказав генпрокурор.

Луценко додав, що розслідування подібних злочинів є достатньо важким, як це показує аналогічний досвід у Харківській і Вінницькій областях.

"На території Калинівки досі не закінчено розмінування. Для завершення слідства закон вимагає від нас точного обліку майна, яке було втрачено і знищено. Тому тільки по цьому маленькому епізоду ви можете зрозуміти, чому так довго затягуються експертизи, які мають встановити суму збитків", - пояснив Луценко.

Він також підтвердив, що практично у всіх випадках у подіях в Харківській, Вінницькій і у Чернігівській області основною версією є диверсії. Зокрема, у Балаклії виявили літальний апарат з РФ, а в Калинівці - сліди диверсійної групи.

Нагадаємо, за даними ГПУ, начальника 6 Арсеналу в Ічні Чернігівської області Міністерство оборони звільнило з посади після перевірки незадовго до вибухів на складі боєприпасів.

У комітеті Верховної ради з питань національної безпеки заявили, що внаслідок пожежі на артскладі в Ічні держава могла понести збитки на сумму 400 мільйонів доларів.