ua en ru

У Вірменії домовилися про дострокові парламентські вибори в грудні

У Вірменії домовилися про дострокові парламентські вибори в грудні Фото Нікол Пашинян на одному з мітингів у Вірменії (twitter.com/politinform_su)

Пашинян і лідер партії "Процвітаюча Вірменія" підписали Меморандум

Через тиждень протестів в Єревані у Вірменії погодили проведення дострокових парламентських виборів в грудні 2018 року. Про це передає РБК-Україна з посиланням на "Радіо Свобода".

Зазначається, що в понеділок, 8 жовтня, лідер партії "Процвітаюча Вірменія" (BHK) Гагік Царукян зобов'язався допомогти прем'єр-міністру країни Ніколу Пашиняну в загальних виборах у грудні. Сторони підписали відповідний Меморандум. У документі заявлено, що сторони згодні з проведенням дострокових парламентських виборів" до кінця цього року.

У Меморандумі зазначено, що БХК не буде висувати або схвалювати будь-якого іншого кандидата на пост прем'єр-міністра після широко очікуваної відставки Пашиняна.

Конституція Вірменії передбачає, що Національні Збори (парламент Вірменії, - ред.) зі 105 членів, в якому БХК має 31 місце, може бути розпущено тільки в тому випадку, якщо законодавці не зможуть обрати іншого прем'єра в разі цієї відставки. Пашинян пообіцяв піти у відставку, щоб забезпечити проведення нових виборів у грудні.

Нагадаємо, 2 жовтня в Єревані тисячі людей вийшли на мітинг до будівлі вірменського парламенту на заклик Пашиняна. Це сталося після того, як парламент прийняв на позачерговому засіданні в другому і остаточному читанні зміни до закону "Про регламент національних Зборів", які дозволять депутатам застрахуватися від можливого розпуску парламенту. За законопроект проголосували фракції РПА, блоку "Царукян" і "АРФ Дашнакцутюн".

Після цього прем'єр Пашинян підписав указ про звільнення від займаних посад міністрів від партій "АРФ Дашнакцутюн" і партії "Процвітаюча Вірменія". Також він заявив, що піде у відставку, таким чином запустивши процес підготовки до дострокових виборів.