ua en ru

Арка конфайменту на ЧАЕС з часом розійдеться, - експерт

Експерти екологічної асоціації "Зелений світ" прорахували, що арка безпечного конфайменту, яку будують на ЧАЕС, з часом розійдеться, та направили відповідний звіт уряду, проте уряд не реагує. Про таке в ефірі "5 каналу" заявив президент Української екологічної асоціації "Зелений світ" Юрій Самойленко.

"Українська екологічна асоціація "Зелений світ" має до об'єкту укриття своє відношення. Так, як ми зробили експертизу сховища, яке французи побудували для відпрацьованого ядерного палива, ми сказали, що воно не вистоїть більше п'яти років - воно через три роки розвалилось, зараз його перебудовують, і комісія розбирається. Відносно арки - по тим документам, по яким вона почала будуватися, це безпечний конфаймент, ми також зробили свою експертизу, ми попросили фахівців з Академії наук, з профільних інститутів, порахували, і прийшли до висновку, що розійдеться арка, при тих фундаментах, які є", - заявив Самойленко.

Водночас, за його словами, асоціація підготувала відповідний звіт, який надіслала до Кабінету міністрів України, проте відповіді досі не отримала.

Читайте також: На ЧАЕС розпочали проектування другого пускового комплексу