ua en ru

Після арешту рахунків Табачника потрібно приготуватися Луцькому та Клименко, - експерт

Після арешту рахунків Табачника потрібно приготуватися Луцькому та Клименко, - експерт Фото: Олександр Охріменко (УНІАН)

На думку Охріменка, заарештовані рахунки Табачника можуть вплинути на фінансове благополуччя Клименко і Луцького

Повідомлення Генпрокуратури про арешт банківських рахунків екс-міністра освіти Дмитра Табачника на суму понад 32 млн грн – стало черговим "дзвіночком" людям, пов'язаними з ним "схемами", бізнесом і "бюджетним крадіжкою", пише на своїй сторінці в Facebook президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

"Попереду буде багато цікавого про те, як формувалася ця сума і з яких джерел були надходження. Найбільшу небезпеку ця подія несе для "тіньового гаманця" Табачника – Максима Луцького. Саме так його називали ще з початку 2000-х. Причому, враховуючи не просто близькість до екс-міністра, сусідство в одному будинку і навіть кумівство", - пише Охріменко.

Експерт відзначає, що "в першу чергу, його діяльність на посаді проректора НАУ була спрямована не на наукову та викладацьку діяльність, а на використання майна та коштів Національного авіаційного університету для вимивання фінансів, об'єктів нерухомості, землі і побудови корупційної ланцюжка".

За даними експерта, зараз Луцький є фігурантом ще одного скандалу, теж пов'язаного з НАУ. За допомогою схем відчуження майна і землі університету, завдяки Луцькому та його "партнера" банкіру Клименко (Терра Банк) бралися кредити під липові активи, пише він.

Після арешту рахунків Табачника потрібно приготуватися Луцькому та Клименко, - експерт

Після арешту рахунків Табачника потрібно приготуватися Луцькому та Клименко, - експерт

У ЗМІ повідомлялося, що Луцький міг бути ініціатором того, що з НАУ було виведено нерухоме майно, пише Охріменко.

"Наприклад, переоформлені права власності на будівлю м.хмельницький. Лебедєва-Кумача, 5 спочатку на ТОВ "Нью Спейс", а потім на ТОВ "Фінансова компанія "Смарт Груп", так само, як і банк "Стандарт" та інші учасники схеми афілійованим з Максимом Луцьким і Сергієм Клименко. Причому однією з умов реконструкції цих будівель була передача частини нерухомості у власність компаній, які роблять реконструкцію. З другим будинком – на Симиренка, 1 (загальною площею понад 4000 кв. м) – в період з весни 2015 по осінь 2016 проводилися трохи більш складні операції. Спочатку була змінена сторона інвестдоговору НАУ: замість ТОВ "Лигвис Л" (яке потім стало називатися ТОВ "Три плюси"), стороною стало спочатку ТОВ "Энергоэкспертсервис", а потім – ТОВ "Т Інвест". Потім у жовтні 2016 року, приміщення майнового комплексу на Симиренка були розділені на 5 окремих об'єктів. А потім право власності на них перейшло до вже відомої ТОВ "Фінансова компанія "Смарт Груп". При цьому операції проводилися при наявності діючих заборон на відчуження майна", - зазначив Охріменко.

За словами експерта, тільки на цій афері" спільники вивели з Терра Банку близько 70 млн гривень, а всього - більше 300 млн, що і призвело до банкрутства цієї фінансової структури.

Охріменко констатує, що ЗМІ неодноразово писали, що в цих будинках, відчужених Клименко та компанією "хитрою схемою", потім виявилися розташовані спортивні клуби "Спорт лайф". У результаті все, до чого мають відношення Луцький і Клименко - потім має проблемний характер і довгий шлейф скандалів і втрат, вважає аналітик. Причому не для них самих, а для тих, хто мав з ними справу.

"Зв'язок Луцького з Табачником ніколи не була прихованою, але от отримує Табачник роялті з афер задуманих і виконуються до і під час Революції Гідності його найближчим сподвижником і кумом досі - з'ясує слідство. Адже можливо, що в конфіскованих десятках мільйонів Табачника є і частка від Луцького. Якщо ж він примудряється переправляти засоби своєму патрону за кордон - то тут вже питання до компетентних органів", пише Охріменко.

Він зазначає, що Табачник оголошений в розшук за досить серйозним звинуваченням: ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України ("Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем").

"Так що пану-"гаманцю" Луцькому доведеться понервувати. Адже все тільки починається", - резюмує експерт.