ua en ru

В АПУ розповіли про досягнуті на саміті в Брюсселі результати

В АПУ розповіли про досягнуті на саміті в Брюсселі результати Фото: Костянтин Єлісєєв (РБК-Україна)

Україна продовжить обговорення перспектив асоціації з Шенгенською зоною

Одним з головних результатів саміту "Східного партнерства" у Брюсселі є спільна декларація, яка визначає пріоритети України у відносинах з ЄС до 2020 року. Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів заступник голови Адміністрації президента України Костянтин Єлісєєв.

Зокрема, Єлісєєв оцінив минулий саміт як насичений у змістовному аспекті, так як президент Петро Порошенко провів близько двадцяти двосторонніх зустрічей з лідерами інституцій, держав-членів ЄС і країн-партнерів.

"Ми максималісти, але одночасно прагматики і реалісти. Чого ми досягли? По-перше, прийнято спільну декларацію саміту "Східного партнерства", яка підсумовує досягнуті результати і визначає наші пріоритети у відносинах з ЄС до 2020 року", - зазначив Єлісєєв.

За його словами, у фінальному документі вдалося включити засудження агресії Росії, анексії Криму, підтримку відновлення цілісності України і санкційного режиму проти Росії, а також розробку нового "Європейського плану для України".

"Україна довела, що залишається лідером "Східного партнерства" і готова просувати новий порядок денний для подальшого розвитку політики. Це так звана модель "Східне партнерство плюс", яка 15 листопада була підтримана Європарламентом, а напередодні саміту - Європейською народною партією, членами якої є лідери ключових держав ЄС. Вона передбачає поступову інтеграцію України та інших асоційованих з ЄС країн-партнерів у рамках "Східного партнерства" до секторальних політик Європейського союзу. Для початку - в Енергетичний союз ЄС, загальний цифровий ринок ЄС, Митний союз і асоціацію з Шенгенською зоною", - додав Єлісєєв.

Він підкреслив, що за підсумками зустрічей на найвищому рівні домовилися про початок розробки "дорожніх карт" інтеграції України до Енергосоюзу і Загального цифрового ринку, а також підготовки при координації Єврокомісії дослідження про вплив на економіку України і ЄС інтеграції України до Митного союзу ЄС.

"Домовилися продовжити обговорення перспектив асоціації нашої держави з Шенгенською зоною, тобто тут мова йде про здійснення тих глибинних реформ, які дозволять нам асоціюватися з Шенгеном. Зараз українська сторона вивчає досвід Норвегії, Ісландії, Швейцарії щодо участі в Шенгенській зоні, а також оновлене Шенгенське законодавство", - зазначив Єлісєєв.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в АПУ прогнозують зустріч представників "нормандської четвірки" вже в грудні. Мова йде про переговори дипломатичних радників лідерів "нормандської четвірки".