ua en ru

В АП просять знайти змішану форму подолання вето ради експертів антикорупційного суду, - нардеп

В АП просять знайти змішану форму подолання вето ради експертів антикорупційного суду, - нардеп Фото: Андрій Помазанов (facebook.com-andriy.pomazanov)

Однак МВФ виступає проти такої форми подолання вето

В Адміністрації президента (АП) просять знайти змішану форму подолання вето ради експертів антикорупційного суду. Про це у коментарі РБК-Україна розповів голова підкомітету з питань діяльності адвокатури та регулювання надання правової допомоги громадянам комітету Верховної ради України з питань правової політики та правосуддя, народний депутат Андрій Помазанов.

"Дуже правильний компроміс запропоновано суб’єкту законодавчої ініціативи, тобто, Адміністрації президента. Але вони на нього не погоджуються. Хоча на цю позицію погоджуються наші міжнародні партнери, тобто МВФ. В АП наполягають на тому, щоб була змішана форма засідання. Так, щоб за результатом негативного висновку міжнародної ради експертів збиралась ВККСУ і міжнародні експерти та спільно приймали рішення. Але ми вважаємо, що така модель є не робочою. Власне, МВФ також стоїть на такій позиції", - розповів Помазанов.

За його словами, представники профільного комітету парламенту пропонували Адміністрації президента таку формулу подолання вето міжнародних експертів, на яку могли погодитись представники МВФ. Втім, в АП відмовились від компромісного варіанту.

"Пропонували компроміс: це коли рада міжнародних експертів дає негативний висновок по якомусь з кандидатів до антикорупційного суду. Цей висновок направляється до ВККСУ. Вони можуть двома третинами від свого складу його подолати, сказати, що ні, ми не погоджуємось з міжнародними експертами. Але якщо міжнародні експерти наполягають все ж таки на тому, щоб такий кандидат не зміг обіймати посаду в суді, вони мають усі одноголосно проголосувати за негативне рішення. Тобто, не загальна більшість, а 7 членів ради експертів можуть проголосувати, і тоді цей кандидат вже немає права на апеляцію. На цей варіант не погодились", - додав нардеп.

Нагадаємо, черговий раунд переговорів депутатів Верховної ради з представниками Міжнародного валютного фонду (МВФ) щодо законопроекту про антикорупційний суд у черговий раз не мав успіху.