ua en ru

АП пропонує запровадити обов’язкову участь всіх кредитних спілок у саморегулівних організаціях

Адміністрація Президента України запропонувала Національному банку України та Нацкомфінпослуг запровадити обов'язкову участь всіх кредитних спілок у саморегулівних організаціях. Про це повідомляє прес-служба Всеукраїнській асоціації кредитних спілок (ВАКС).

"За наявною інформацією, позиції ВАКС і ПЗВ почуті в Адміністрації Президента України, і 1 серпня АПУ запропонувала Національному банку України та Нацкомфінпослуг доопрацювати законопроект з урахуванням ключових концептуальних застережень", - йдеться в повідомленні.

За даними ВАКС, на думку АП першочерговими завданнями в реформуванні ринку кредитної кооперації мають стати:
- запровадження більш жорсткої системи нагляду та контролю за дотриманням і виконанням основних показників діяльності кредитних спілок, а в разі невиконання встановлених нормативів запровадження санкцій.
- скасування можливості створення та існування кредитних спілок на базі громадських організацій та обмеження діяльності кредитних спілок проживанням її членів на території однієї адміністративно-територіальної одиниці, одним місцем роботи, навчання, приналежності до релігійної організації, членством в кооперативі чи об'єднані співвласників багатоквартирних будинків;
- проведення інвентаризації на ринку кредитної кооперації шляхом обов'язкового переліцензування;
- запровадження обов'язкової участі всіх КС у саморегулівних організаціях з чітким визначенням вимог до таких організацій;
- запровадження обов'язкової участі в системі гарантування депозитів, створеної СРО, для КС, що залучають депозити;
- створення умов для функціонування кооперативних банків, в які матимуть можливість перетворитися кредитні спілки зі значним капіталом, що будуть мати можливість надавати весь спектр банківських послуг.

Читайте також: УКБС пропонує удосконалити термінологію законопроекту про фінмоніторинг