ua en ru

АП підготувала проект змін до Конституції щодо формування ВРЮ

Юристи Адміністрації Президента України підготували проект змін до ст. 131 Конституції, яка присвячена Вищій раді юстиції (ВРЮ). Зміни передбачають новий порядок формування ВРЮ. Передбачається, що до його складу будуть входити переважно судді. Крім того, проект пропонує зменшити число співробітників прокуратури в раді з трьох до одного і ввести в нього омбудсмена, повідомляє видання "Комерсант-Україна".

Днями документ направлять до Конституційної асамблеї (КА), а також на експертизу до Ради Європи. Мова йде про новий порядок формування ВРЮ, що складається з 20 членів. Зараз за посадою до його складу входять голова Верховного суду, міністр юстиції і генеральний прокурор. По три людини у ВРЮ призначають Верховна Рада, Президент України, з'їзди суддів, адвокатів і представників вищих юридичних навчальних закладів та наукових установ. Ще двох членів обирає Всеукраїнська конференція представників прокуратури.

За інформацією видання, передбачається, що більшість у ВРЮ - 14 з 20 осіб - буде представляти суддівський корпус. Зокрема, 11 членів будуть обиратися з'їздом суддів, ще три - голови Верховного і Конституційного судів, а також глава Ради суддів - будуть входити до складу ВРЮ за посадою. Крім того, в раді буде присутній лише один представник органів прокуратури - генеральний прокурор. Документ також передбачає введення у ВРЮ уповноваженого Верховної Ради з прав людини. При цьому з його складу буде виведено міністра юстиції. Ще по два члени ради будуть призначати з'їзд представників вищих юридичних навчальних закладів та наукових установ і з'їзд адвокатів.

Ініціативу про збільшення квоти суддів у ВРЮ експерти оцінюють позитивно, проте говорять про необхідність проводити ці зміни системно.

У профільному парламентському комітеті запропоновані зміни вважають доцільними. "Згідно з чинною Конституцією, склад ВРЮ формують три гілки влади, і очевидно, що суддів там мало. Відтак європейське співтовариство рекомендує нам реорганізувати порядок формування ВРЮ", - зазначив глава підкомітету з питань звільнення суддів та реагування на порушення законодавства у сфері правосуддя Вадим Колесніченко. За його словами, реформування ради проходить в рамках другого етапу судової реформи.

Колишній член ВРЮ (2004-2010 рр.) Степан Гавриш вважає, що міняти порядок його формування - передчасно: "Рада Європи кілька разів вказував Україні на необхідність збільшити у ВРЮ число представників суддівського корпусу. Але наскільки це правильно з точки зору контролю діяльності судової влади і насамперед розгляду питань, пов'язаних з діяльністю суддів по виконанню присяги, я сьогодні сказати не можу".

Читайте також: Янукович підписав закон про посилення гарантій незалежності суддів

В КА наполягають, що до розгляду окремих ініціатив має бути розроблена концепція конституційних змін. "Навіть якщо законопроект буде схвалений Радою Європи, без системи вносити зміни не можна", - вважає член КА, суддя Конституційного суду у відставці Микола Козюбра. Що стосується запропонованого порядку формування ВРЮ, то експерт називає його "частково доцільним": "У тому, що до складу ВРЮ повинні входити переважно судді, ніяких сумнівів немає: всі подібні ради, як би вони не називалися, складаються в основному із суддів і вважаються органами суддівського самоврядування", - пояснив Козюбра. Разом з тим він відзначив, що в світовій практиці до складу такого органу часто входять міністр юстиції та генпрокурор: "Що стосується омбудсмена, то я таких прикладів не знаю, і навряд чи це доцільно: омбудсмен повинен займатися своїми справами, яких у нього і так багато".