ua en ru

Аналітики: ФРС США призупинить оголошення подальших стимулюючих заходів

Федеральна резервна система (ФРС) США активно обговорює додаткові можливості стимулювання економічного зростання, але за підсумками чергового засідання, яке завершиться сьогодні, візьме паузу в оголошенні подальших стимулюючих заходів, вважають аналітики. Традиційну заяву Комітету з відкритих ринків ФРС США за підсумками його дводенного засідання буде опубліковано сьогодні о 18:30 по Києву. О 20:15 за Києвом голова ФРС Бен Бернанке прокоментує підсумки засідання журналістам - це буде його третя за рахунком регулярна прес-конференція, після того як у березні 2011 р. було оголошено, що Бернанке буде 4 рази на рік проводити брифінги за підсумками засідань.
Крім того, сьогодні ФРС оновить прогнозні значення по росту ВВП, рівня безробіття та інфляції на 2011-2013 рр. Як очікується, оцінки економічного зростання США будуть скорочені аж до 2013 р., що стане об'єктивною основою для підготовки нового раунду "кількісного пом'якшення" (QE).
Американська економіка в III кварталі ц.р., виходячи з попередньої офіційної оцінки, зростала зі швидкістю 2,5% (у перерахунку на річний темп, annual rate) - після зростання на 1,3% в II кварталі і на 0,4% в I кварталі. Тим не менш, набраного темпу все одно не вистачає для скорочення безробіття, яке вперто тримається на рівні 9,0-9,1%, а криза суверенних боргів єврозони все глибше зачіпає фінансовий сектор США. Підтвердженням тому стало банкрутство 31 жовтня великої брокерської компанії MF Global, яка зробила помилкову ставку на держпапери єврозони.
За останній місяць відразу декілька високопоставлених представників ФРС натякали на те, що Центробанк готує подальші заходи стимулювання економіки. Так, член ради керуючих ФРС Деніел Тарулло і президент Федерального резервного банку Нью-Йорка Вільям Дадлі сигналізували про можливість розширення іпотечних активів ФРС з метою зниження ставок за іпотечними кредитами. Глава Федерального резервного банку Чикаго Чарльз Еванс висловив думку, що ФРС повинна підтримувати зверхм'яку грошово-кредитну політику до тих пір, поки рівень безробіття не опуститься до 7,5% при рівні інфляції не вище 3%.
Ряд спостерігачів вважають, що ФРС роздумує про зміну комунікаційної політики, тобто принципів впливу на ринки через інформацію про наміри та орієнтирах центробанку. Наприклад, ФРС може перейти до цієї обіцянки не підвищувати облікову ставку до тих пір, поки безробіття в країні не знизиться до певного рівня.