ua en ru

Amnesty International в Україні в 2013 р. буде боротися з тортурами в міліції

Представники міжнародної правозахисної організації Amnesty International (AI) в Україні в 2013 р. будуть боротися з тортурами і жорстоким поводженням в міліції. Крім того, українське представництво AI має намір зосередитися на захисті прав сексуальних меншин та підтримки білоруської опозиції, повідомляє "Комерсант-Україна".

Зокрема, про плани роботи українського представництва Amnesty International в 2013 р. виданню розповіла виконавчий директор AI в Україні Тетяна Мазур. За її словами, в 2013 р. AI продовжить боротьбу з жорстоким поводженням і тортурами в міліції. "Це пріоритетна проблема для нас. Більше року тому ми опублікували звіт, в якому зафіксували численні випадки правопорушень у міліції - від словесних образ до тортур, аж до травм з летальним результатом. Неефективні і упереджені розслідування подібних випадків створюють атмосферу безкарності і лише провокують співробітників міліції на подібні дії", - заявила Мазур.

У МВС скептично поставилися до планів правозахисників. "Можна створити скільки завгодно структур, питання в тому, чи будуть вони працювати", - міркує джерело газети в міністерстві. "Крім того, правозахисники часто беруть з ЗМІ неперевірену і невідповідну дійсності інформацію про тортури в міліції, після чого розповідають, як у нас все погано. Вони ніколи не звертаються до нас безпосередньо, так що найчастіше їх оцінки діяльності МВС носять тенденційний характер", - сказав співрозмовник видання.

Крім того, в 2013 р. AI намір захищати права сексуальних меншин в Україні. "Слід зазначити, що за останній рік ситуація з правами представників ЛГБТ-спільноти в Україні погіршилася у зв'язку з прийняттям у першому читанні законопроекту № 8711, який повністю суперечить міжнародним зобов'язанням нашої держави у сфері прав людини", - сказала Мазур. Нагадаємо, законопроект №8711 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо захисту прав дітей на безпечний інформаційний простір" був прийнятий Радою в першому читанні 2 жовтня 2012 р. і передбачає адміністративну та кримінальну відповідальність за пропаганду гомосексуалізму в ЗМІ.

До цих планів представники ЛГБТ-організацій поставилися позитивно. "Amnesty International надає нам всіляку підтримку - наприклад, розміщує на своєму сайті наші петиції або свої заяви в підтримку прав представників ЛГБТ-спільноти, чітко позиціонує себе як захисника меншин, допомагає в організації акцій та їх інформаційної підтримки. Тож я високо оцінюю співпрацю з Amnesty International і сподіваюся, що в цьому році вона продовжиться", - заявила голова громадської організації "Інсайт" Олена Шевченко.

Ще одним напрямком роботи Amnesty International в 2013 р. буде захист білоруської опозиції (в Білорусії діяльність більшості міжнародних правозахисних організацій, в тому числі і AI, заборонена). "Amnesty International виступає проти смертної кари (в Білорусії), оскільки такий вид покарання є порушенням права на життя, проголошеного Загальною декларацією прав людини", - пояснила Мазур. На думку глави білоруської руху солідарності "Разам" В'ячеслава Сивчик, дії AI "не призведуть до революційних змін". "Однак така щоденна копітка робота, безумовно, необхідна. Це ганьба, що в європейській країні досі є така міра покарання, як смертна кара. Ми вдячні Amnesty International за допомогу білоруським опозиціонерам, які ховаються в Україні від режиму Лукашенка", - заявив Сивчик.

У комітеті Верховної ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин готові допомагати Al. "Ми плануємо створити громадську раду при комітеті, куди запросимо представників авторитетних організацій, що займаються правами людини, щоб вони розповідали про проблеми, пов'язані з жорстоким поводженням у міліції та іншими порушеннями прав людини. Разом з тим діяльність AI по боротьбі з катуваннями сильно ускладнена, оскільки їх представники не мають доступу до місць позбавлення волі", - сказав глава комітету Валерій Пацкан ("Удар").

Читайте також: ЄСПЛ зобов'язав Україну виплатити 435 тис. євро 18 громадянам України за застосування до них тортур у в'язниці