ua en ru

В аміакопроводі було знижено тиск у зоні АТО, - директор "Укрхімтрансаміак" Бондик

Прокачування аміаку трубопроводом "Тольятті - Горлівка - Одеса" впала незначно, оскільки УДП "Укрхімтрансаміак" встиг провести комплекс необхідних для цього заходів. Про це повідомив директор "Укрхімтрансаміак" Віктор Бондик.

Він зазначив, що труба аміакопроводу проходить в тому числі і через територію Донбасу, де ведуться бойові дії, які можуть призвести до техногенної аварії.

"В минулому році МВС навіть заявило про замінування об'єктів аміакопроводу і горлівського концерну "Стирол" - колись найбільшого виробника азотних добрив в країні. Тоді загроза техногенної аварії вже наближалася до нас впритул", - підкреслив директор підприємства.

Бондик порівняв можливу аварію на аміакопроводі з Бхопальською трагедією 1984 р., коли від витоку метилизоціоніта (речовини, схожої за своїми фізичними властивостями з аміаком) в Індії загинули понад 18 тис. осіб.

"Це не повинно повторитися. Тиск на цій ділянці труби було знижено до мінімально можливого. А секція трубопроводу протяжністю 15 км від "Стиролу" до насосної станції №14, що перетинає найбільш густонаселені райони, повністю звільнена від аміаку. Залишки аміаку, що знаходяться в трубопроводі були подані на факельну установку і спалені без шкоди для навколишнього середовища. Потім в трубу закачали азот, виключивши тим самим виникнення нештатних ситуацій", - зазначив директор.

За його словами, на сьогоднішній день "Укрхімтрансаміак" працює в особливому режимі. На підприємстві перевірені та приведені в готовність локальні системи оповіщення населення, яке проживає вздовж траси аміакопроводу на відстані 2,5 км по обидва боки від труби.

"У разі серйозних аварій на аміакопроводі - напоготові дві аварійно-рятувальні машини, оснащені всім необхідним інструментарієм і засобами захисту для проведення ремонтних робіт в надзвичайній ситуації.

"Укрхімтрансаміак" забезпечує цілодобовий моніторинг роботи аміакопроводу на всій його протяжності (а це понад 1000 км), а ремонтні бригади здійснюють виїзди з метою проведення як планових, так і непередбачуваних ремонтів", - заявив Бондик.

Він зазначив, що прокачування аміаку впало не суттєво в основному тому, що колектив держпідприємства встиг своєчасно провести комплекс необхідних заходів. За словами директора "Укрхімтрансаміак", врегулювання ситуації на Донбасі дозволить знову експортувати по трубопроводу український аміак в колишніх обсягах, приносячи валютну виручку в державну казну. Але для того, щоб цей день настав, потрібно зберегти унікальний аміакопровід в робочому стані.

"Аміакопровід "Тольятті-Горлівка-Одеса" пов'язує собою сім українських областей і дві країни - Україну і Росію. Виходячи через порт до моря, він пов'язує нас з усім світом. Війни минають, за ними завжди настає мир. Мета для країни - наблизити цей мир. А завдання УДП "Укрхімтрансаміак" - зробити все для збереження унікальної інфраструктури, яка буде основою для майбутнього економічного зростання хімпрому", - підкреслює Бондик.