ua en ru

АМКУ оштрафував Sanofi-Aventis на 200 тис. грн за неконкурентні дії на ринку.

Антимонопольний комітет України (АМКУ) оштрафував українське представництво французької фармацевтичної компанії Sanofi-Aventis на суму 200 тис. грн за неконкурентні дії на ринку. Про це повідомив голова комітету Олексій Костусєв, передає "Комерсант-Україна".
За словами О.Костусєва, в кінці минулого року в АМКУ звернулася компанія "Фармак" із заявою про поширення Sanofi-Aventis неправдивої інформації про випускається "Фармаком" антитромботичні препараті.
Присутні на засіданні АМКУ уповноважені представники Sanofi-Aventis визнали свою провину. В українському представництві компанії від коментарів відмовилися.
Нагадаємо, конфлікт між Sanofi-Aventis і "Фармаком" почався в січні 2009 р., після того як Міністерство охорони здоров'я України зареєструвало препарат "Фленокс". У лютому ц.р. Sanofi-Aventis подала до Адміністративного суду Києва позов до МОЗ з вимогою скасувати реєстрацію "Фленокса". Справа в тому, що у препараті "Фленокс" заявлена та сама діюча речовина, що й у препараті "Клексан" виробництва Sanofi-Aventis - еноксапарин натрію. Ця речовина є оригінальною розробкою Sanofi-Aventis. "Французька компанія стверджувала, що наш препарат не пройшов повну базу клінічних випробувань", - повідомив керівник юридичного департаменту "Фармака" Дмитро Таранчук. За його словами, дії конкурента призвели до того, що до липня 2009 р. компанія не могла вивести препарат на ринок. Перші дві судові інстанції винесли рішення на користь МОЗ. На сьогодні призначено розгляд справи Вищим адміністративним судом.
За оцінками учасників ринку, обсяг продажів лікарських засобів, виготовлених на основі еноксапарину натрію, в 2009 р. склав близько 65 млн грн. З них 60,8 млн грн припало на Sanofi-Aventis, решта - на "Фармак".