ua en ru

Американські компанії викуплять власних акцій на 400 млрд дол

Чистий прибуток 500 найбільших американських компаній складе в поточному році рекордні 870 млрд дол., але значна частина цієї суми піде не на інвестиції або дивіденди, а на викуп власних акцій. За прогнозом Dow Jones Indices, компанії США витратять на це 400 млрд дол.

Протягом лише одного другого кварталу компанії США викупили акцій на 111,7 млрд дол. (на третину більше, ніж за той же період 2011 року). За підсумками третього кварталу цей показник також значно перевищить позначку в 100 млрд дол.

Світовий лідер з виробництва спортивного екіпірування та інвентарю Nike тільки що оголосив про свій намір витратити в найближчі чотири роки на купівлю власних акцій 8 млрд дол. Зараз завершується його перша програма з викупу на 5 млрд дол. Нафтовий гігант Exxon за минулі 12 місяців придбав своїх акцій на 21,6 млрд дол.

Найбільш активно викуп ведуть фармацевтичні і IT-компанії на чолі, відповідно, з Johnson & Johnson і Microsoft. Навіть Apple в цьому році вперше вирішила купити власних акцій на 10 млрд дол. У цілому дев'ять з десяти найбільших покупців власних акцій - це компанії зі США. В останній раз подібна картина спостерігалася в 90-ті роки минулого століття.

Акціонерів нинішня тенденція радує, адже зменшення кількості акцій веде до зростання чистого прибутку на кожен цінний папір. Одночасно зменшується і їх пропозиція. Обидва ці фактори сприяють курсовому зростанню.
На відміну від американців європейці воліють збирати готівку, побоюючись нового витка кризи. Багато компаній, включаючи британську фармацевтичну Astra Zeneca, іспанську Telefonica і нідерландську KPN, навпаки, згорнули програми з викупу. За даними Bloomberg, обсяг зворотної купівлі акцій 600 найбільших концернів Європи скоротиться цього року.

Читайте також: Американські банки мають намір стягувати з клієнтів плату за зберігання швейцарських франків і датських крон