ua en ru

Американські банки мають намір стягувати з клієнтів плату за зберігання швейцарських франків і датських крон

Великі американські депозитарні банки - State Street Bank і Bank of New York Mellon (BNY Mellon) - готуються стягувати зі своїх клієнтів плату за зберігання швейцарських франків і датських крон. У зв'язку з тим що здоров'я євро ніяк не поліпшується, все більше вкладників переводять свої заощадження в ці самі надійні, на їх погляд, валюти.

Згідно з повідомленням State Street Bank, починаючи з 1 листопада по вкладах в датських кронах почне діяти річна негативна процентна ставка в розмірі 0,75%, в мінус на 0,25% також піде ставка за депозитами в швейцарських франках. За даними Bloomberg, BNY Mellon ввів особливий збір на вклади в кронах ще минулого місяця. Швейцарські франки в цьому банку можна поки зберігати безкоштовно.

Спеціальний збір, який вводиться State Street, торкнеться лише "невеликої в процентному відношенні" кількості клієнтів - тих, у кого на рахунках обсяг готівки в обох валютах перевищує певний мінімум, пояснила в бесіді з Bloomberg News офіційний представник інституту Керолін Кишон. За даними поінформованих джерел, при нинішніх обмінних курсах цей мінімум буде дорівнювати приблизно 100 тис. франків і 225 тис. датських крон. Представник BNY Mellon Кевін Хейне також зазначив, що спецсбор торкнеться "вкрай незначного числа клієнтів" з депозитами в кронах.

Данія та Швейцарія раніше опустили ставку банківського відсотка майже до нуля, але інвестори, побоюючись краху євро, продовжують перекладати свої вклади в датські крони і швейцарські франки.

У даній ситуації банки прагнуть захистити прибутковість свого бізнесу, тобто різницю між тим, що фінансовий інститут сплачує клієнтові за його внесок, і тим, що сам може заробити. "Взагалі-то, все це виглядає по відношенню до клієнтів вельми недружелюбно. Однак з огляду на те що State Street має справу переважно з інституційними клієнтами, думаю, що люди поставляться до такого кроку з розумінням", - вважає експерт у сфері міжнародного банкінгу професор Пенсильванського університету (США) Річард Херрінг. Програють в першу чергу керуючі та страхові компанії, пенсійні фонди, вважають аналітики.

Читайте також: Банкіри Уолл-стріт очікують підвищених бонусів за підсумками 2012 р., - опитування