ua en ru

Американські фізики створили наноматеріал, що виробляє спирт з повітря

Американські фізики створили наноматеріал, що виробляє спирт з повітря Фото: вчені створили наноматеріал, що виробляє спирт з повітря

Дана технологія отримання спирту майже повністю готова до промислового застосування

Американські фізики створили особливі "наноголки" з графена і міді, які використовують енергію електричного струму для перетворення вуглекислого газу (СО2) в молекули етанолу, тобто звичайного спирту. Про це свідчить стаття, опублікована в журналі ChemistrySelect.

"Ми фактично випадково виявили, що даний матеріал працює так, як він працює. Спочатку ми просто хотіли реалізувати перший крок в цій реакції, але в ході експериментів ми швидко зрозуміли, що каталізатор здійснював всю реакцію сам по собі, без втручання з нашого боку" , - розповів Адам Рондінон з Національної лабораторії в Оак-Рідж (США).

Відзначається, що фізики з Оак-Ріджа зім'яли листи графена в своєрідні "гармошки" і засіяли їх складки наночастинками міді, що привело до того, що молекули СО2 розщеплювалися в строго відведених місцях - на вершинах графенових "наноголок".

Підкреслюється, що вчені поки не знають, що саме відбувається в цих точках, однак вони припускають, що графенові складки заважають повному відновленню молекул СО2 і тим самим не дають їм перетворитися в етилен, етан та інші вуглеводні, а також фокусують і перенаправляють потоки електронів на наночастинки міді.

За словами фізиків, дана технологія отримання спирту з повітря вже майже повністю готова до промислового застосування - вартість подібних каталізаторів невисока, і їх можна виробляти в будь-яких кількостях. Вчені вважають, що їх винахід можна використовувати для запасання надлишків енергії, що збираються сонячними батареями або вітряками, у вигляді спирту, який можна потім застосовувати як біопаливо для машин або як робоче тіло для паливних елементів.

Нагадаємо, російські вчені з Академпарка і Новосибірського технологічного інституту створили новий елемент армійської одягу - "наночобіт".