ua en ru

Американські чиновники розійшлися в думці щодо реакції на дії Росії в Сирії

Американські чиновники розійшлися в думці щодо реакції на дії Росії в Сирії Фото: Президент США Барак Обама

Директор ЦРУ Джон Бреннан висловив невдоволення бездіяльністю США

Розбіжності з питання реакції на дії Росії в Сирії спровокували напруженість в адміністрації Президента США Барака Обами. Про це повідомляє The Washington Post, посилаючись на ряд високопоставлених чиновників, які поспілкувалися з виданням на умовах анонімності.

Так, за словами одного зі співрозмовників газети, директор ЦРУ Джон Бреннан висловив невдоволення бездіяльністю США. Як пояснив чиновник, глава розвідувального управління вважає, що навчені відомством в секретних таборах в Йорданії сирійські повстанці стикалися з російською загрозою протягом двох останніх років.

Ряд чиновників у Вашингтоні були захоплені зненацька початком російської операції в Сирії. Співрозмовник з адміністрації Обами розповів газеті, що Білий дім бачив певні передумови посилення Росії в Сирії. Однак, як пояснив інший чиновник, знайомий з ситуацією, деякі представники Білого дому запропонували зайняти вичікувальну позицію, щоб зрозуміти, чи дійсно Москва збирається почати кампанію проти "Ісламської держави" (ІДІЛ).

"Тим не менш, коли перші російські авіаудари були нанесені по цілям, які перебували в 40 милях від території під контролем ІДІЛ, погляд на ситуацію суттєво змінився", - сказав співрозмовник газети.

За словами інших джерел WP, коливання Вашингтона з приводу відповіді на посилення Росії були пов'язані з вірою адміністрацією Барака Обами на те, що президент Росії Володимир Путін підтримає переговори, які приведуть до відставки Президента Сирії Башара Асада. Заяви, які Путін робив на початку вересня, не дозволяли напевно передбачити поведінку Москви.

Видання також з'ясувало, що комітети з розвідки Сенату і Палати представників мають намір розібратися, не проігнорували спецслужби США сигнали, які свідчили про намір Росії почати операцію в Сирії.

Колишній аналітик Розвідувального управління Міноборони США Джеффрі Уайт припустив, що між американською розвідкою і чиновниками є певне нерозуміння.

"Ми прекрасно бачили, що відбувається, постачання обладнання відстежувалися, однак потім не змогли зрозуміти, які наміри (у Росії - ред.)", - пояснив він.

Нагадаємо, Президент США Барак Обама вважає військові дії Російської Федерації в Сирії ознакою слабкості.