ua en ru

Американська компанія інвестує в будівництво зернового терміналу в порту "Південний" 100 млн доларів

Американська компанія інвестує в будівництво зернового терміналу в порту "Південний" 100 млн доларів Фото: Джеффрі Пайетт

Україна підписала угоду про будівництво зернового терміналу в порту "Південний" компанією Cargill

Україна сьогодні, 24 лютого 2016 року, підписала угоду про інвестування 100 млн доларів у будівництво зернового терміналу в морському торговому порту "Південний" американською компанією Cargill, передає кореспондент РБК-Україна.

У церемонії взяли участь прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, міністр інфраструктури України Андрій Пивоварський, міністр аграрної політики і продовольства України Олексій Павленко, міністр фінансів Наталія Яресько, надзвичайний і повноважний посол США в Україні Джеффрі Пайетт.

"За результатами семи місяців, 100 млн американських доларів одна з найбільших світових американських компаній Cargill вирішила інвестувати в будівництво нового зернового терміналу в порту "Південний". Я хочу привітати американський і український приватний бізнес, що ми досягли угоди, і ми будемо робити багато чого для того, щоб така інвестиція відбулася", - зазначив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

У свою чергу міністр інфраструктури Андрій Пивоварський зазначив, що будівництво нового терміналу в порту створить близько 350 робочих місць.

"Сьогодні ми говоримо не про 100 млн доларів, які зайдуть у порт вже найближчим часом, сьогодні ми говоримо про 350 робочих місцях, які будуть створені, сьогодні ми говоримо про 5 млн тонн нової перевалки, сьогодні ми говоримо про розвиток експортного потенціалу, сьогодні ми говоримо про сотні мільйонів податків до бюджету України", - зазначив міністр.

Крім цього, в контексті підписання угоди міністр інфраструктури закликав народних депутатів проголосувати законопроект 2488а.

"Такі угоди ми можемо підписувати як мінімум раз на місяць. Єдине, що нас це рішення Верховної Ради не голосувати за законопроект 2488а, згідно з яким Верховна Рада б дозволила уряду залучити більше грошей в портову інфраструктуру, який би дозволив вивести стивідорні державні компанії зі списку стратегічних і дозволив би приватизацію. Таким чином Верховна Рада не дозволила створити тисячі робочих місць, залучити мільярди доларів інвестицій, створити додаткову монетарну базу для бюджету для того, щоб ми піднімали соціальні стандарти", - заявив Пивоварський.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ЄБРР може надати 37 млн дол. на зерновий термінал в порту "Южний".