ua en ru

Акції Twitter в перші хвилини торгів на біржі зросли в ціні на 81% - до 45,1 дол

Акції Twitter, отримавши на біржі тікет TWTR, через кілька хвилин після початку торгів на біржі NASDAQ, подорожчали на 81% до 45,1 дол. Про це повідомляє телеканал "Росія-24".

Акції Twitter, отримавши на біржі тікет TWTR, через кілька хвилин після початку торгів на біржі NASDAQ, подорожчали на 81% до 45,1 дол. Про це повідомляє телеканал "Росія-24".

Twitter розмістив свої акції на Нью-Йоркській фондовій біржі. На відкритті були присутні співзасновники Twitter Еван Вільямс і Біз Стоун. Цінні папери були виставлені на біржу за ціною 26 дол. за акцію, а перші угоди з ним пройшли вже за ціною вдвічі більше. Таким чином, загальна вартість сервісу мікроблогів була оцінена в 14 млрд дол. В ході торгів на деякий час ціна акцій Twitter виявилася вище вартості цінних паперів Facebook, досягнувши 50,05 дол.

На початку тижня Twitter Inc підняв верхню межу цінового коридору IPO на 25% c 17-20 дол. за акцію до 23-25 дол. За підсумками пропозиції у вільний обіг надійшли 70 млн звичайних акцій Twitter, або близько 13% компанії.

Обсяг акцій не включає в себе 10,5 млн цінних паперів, які протягом 30 днів додатково можуть продати банки-організатори IPO на чолі з Goldman Sachs. З їх урахуванням сума IPO може скласти близько 2,09 млрд дол. Після IPO у Twitter буде 544,7 млн. акцій. Якщо врахувати акції та опціони з обмеженнями на строк набрання чинності, то їх число зросте до 694,8 млн, а капіталізація сервісу - до 18 млрд дол.

Відзначимо, що спочатку акції Twitter злетіли в ціні на 73,5% на своїх сьогоднішніх дебютних торгах. Перші угоди по паперах з тікером TWTR пройшли за ціною 45,10 дол./акція, тоді як ціна первинного розміщення становила 26 дол./акція. Варто відзначити, що торги по акціях Twitter почалися більш ніж через годину після офіційного початку біржової сесії.

Крім того, ще сьогодні вранці акції Twitter на IPO оцінили на рівні 26 дол. за цінний папір. Раніше акції мережі оцінювали в 23-25 дол. Попит на папери виявився вище прогнозованого. Капіталізацію Twitter оцінили в 14,1 млрд дол. У вільний обіг планується передати близько 70 млн звичайних акцій, тобто 13% компанії. Власникам мережі вдасться залучити близько 1,82 млрд дол.

Експерти порівняли вихід на біржу Twitter і Facebook. Поки важко сказати, чий дебют виявився успішнішим: дітище Марка Цукерберга запропонувало інвесторам цінні папери за максимально можливою ціною в 38 дол./акція, що дозволило привернути більше 16 млрд дол. Проте потім цінні папери соцсеті почали нестримно дешевшати.

Тоді багато аналітиків записали Facebook в "мильні міхури", прогнозуючи подальше зниження вартості цінних паперів. Компанії доведеться нестримно нарощувати прибуток, проте поки неясно, якими шляхами. В той же час середній дохід компанії з одного користувача в 2013 р. склав 0,64 дол., аналогічний дохід Facebook - 1,60 дол.

У 2012 р. прибуток Twitter зросла на 198% - до 317 млн дол., в той час як чисті збитки скоротилися на 38% - майже до 79 млн дол. У своєму недавньому заяві на IPO Twitter повідомила про наявність 232 млн активних користувачів порівняно з 218 млн у червні 2013 р.

Середній дохід з одного користувача в 2013 р. становить 0,64 дол. Для порівняння, аналогічний дохід Facebook - 1,60 дол. На думку аналітиків, саме цей показник відіграє ключову роль.