ua en ru

Акімова: В бюджеті 2012 р. доведеться або збільшити його наповнення, або скоротити його витрати

Після визначення розриву в недофінансуванні покладених на бюджет 2012 р. зобов'язань, необхідно буде або збільшувати наповнення бюджету, або скорочувати його видаткову частину. Таку думку під час сьогоднішньої прес-конференції висловила перший заступник глави Адміністрації Президента Ірина Акімова, передає кореспондент РБК-Україна.
Так, відповідаючи на запитання, чи плануються збільшення податкових зобов'язань на проект бюджету 2012 р., вона зазначила, що "перш ніж формувався бюджет (на 2012 р.), були обговорені разом з місією МВФ основні економічні показники на 2012 р., закладені в основу. Зараз, враховуючи ситуацію, що погіршується в світі,.. дуже багато різних міжнародних організацій і міжнародних агентств свої макропрогнози поміняли. МВФ, до речі, серед усіх зовнішніх агентств, свій макропрогноз поміняв найменше. Він найсприятливіший з усіх можливих на сьогоднішній день для України. Але його зниження, що було озвучено, природно вимагає більш уважної роботи, як з дохідною частиною бюджету, так і з видатковою частиною бюджету... Коли буде визначено розрив недофінансування взятих на себе бюджетних зобов'язань, буде два шляхи - або збільшувати наповнення бюджету через посилення податкової дисципліни, адже при цьому не обов'язково збільшувати самі податкові ставки,.. або через скорочення видаткової частини".
Говорячи про те, чи потрібно в процесі переговорів з МВФ посилювати українську бюджетну політику, щоб вписатися у узяті на себе зобов'язання на 2011 р., вона відповіла: "Тут я хочу ще раз повторити, що зараз працює місія. Вона працює на технічному рівні, тобто величезна кількість фахівців, які зараз працюють з фахівцями Міністерства фінансів, Пенсійного фонду, Міністерства соціальної політики, Національним банком, де врегульовуються питання, у тому числі пов'язані з нашими фіскальними зобов'язаннями, а саме, загальний дефіцит державного бюджету, включаючи дефіцит НАК "Нафтогазу". Я думаю, що за результатами цієї роботи буде зрозуміло наскільки існують, якщо вони залишаться, відмінності в прогнозних показниках дефіциту державного бюджету на 2011 р. між українською стороною і МВФ, і які шляхи будуть запропоновані для того, щоб цю проблему вирішити".