ua en ru

Аграрний комітет Ради підтримав законопроект про розвиток виноробної галузі

Аграрний комітет Ради підтримав законопроект про розвиток виноробної галузі Фото: Андрій Вадатурський

Ухвалення документа дозволить удвічі збільшити надходження до держбюджету за рахунок виведення з тіні дрібних товаровиробників

Комітет Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин на засіданні прийняв одноголосне рішення про прийняття за основу законопроекту "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів" щодо оптової торгівлі алкогольними напоями, виготовленими із власного виноматеріалу (не придбанного) (№2739 від 24 квітня), ініціатором якого виступив народний депутат із фракції партії "Блок Петра Порошенка" Андрій Вадатурський. Про це повідомили у прес-службі БПП.

Як заявив заступник міністра аграрної політики і продовольства Володимир Лапа, прийняття законопроекту дозволить вдвічі збільшити надходження до держбюджету за рахунок виведення з тіні дрібних товаровиробників, які зараз не мають можливості купувати ліцензію на оптову торгівлю.

Зазначеним законопроектом пропонується створити на законодавчому рівні
умови, що сприяють розвитку нових підприємств з невеликими обсягами виготовлення вин із власної, а не придбаної сировини. Документом передбачається надання права суб'єктам господарювання, які виробляють алкогольні напої (виноградні, плодово-ягідні вина або медові напої) з виноматеріалів власного виробництва та отримали ліцензію на виробництво, здійснювати оптову торгівлю без отримання окремої ліцензії.

"Реалізація законопроекту дозволить вирішити ряд соціальних
проблем у частині створення додаткових робочих місць у сільській
місцевості, додаткових фінансових надходжень у вигляді податків до
державного і місцевих бюджетів, що сприятиме розвитку регіональної інфраструктури. Крім цього, ми дамо новий поштовх розвитку виноробства в Україні", - зазначив Вадатурський.

За словами нардепа, прийняття даного законопроекту сприятиме стабільному розвитку галузі виноробства, підвищенню конкурентоспроможності підприємств та покращенню їхнього фінансового стану.

"Водночас реалізація основних положень законопроекту, в цілому,
забезпечить сприятливі умови для стабільного їх функціонування і дасть можливість малим підприємствам створювати унікальні вина місцевості, організувати нові робочі місця і збільшити надходження до місцевих бюджетів, а також сприятиме розвитку винного туризму", - додав Вадатурський.

Нагадаємо, у квітні винороби Закарпаття звернулися до уряду у зв'язку з важкою ситуацією в галузі.