ua en ru

Винороби Закарпаття звертають увагу уряду на важку ситуацію в галузі

Керівники і співробітники виноробних підприємств Закарпаття закликають уряд України і обласну раду Закарпаття звернути увагу на вкрай важку ситуацію, що склалася в підконтрольній угорцям виноробної галузі економіки регіону. Про це йдеться у колективному відкритому листі на ім'я прем'єр-міністра Арсенія Яценюка та голови обласної ради Закарпаття Володимира Чубірка.

У листі підкреслюється, що на даний момент галузь, в якій зайнято близько 2000 чоловік, знаходиться на межі повного руйнування.

"Головною причиною сформованої ситуації є неможливість легальної реалізації виробленої продукції через непомірно високу ціну на ліцензію для цього виду діяльності", - зазначають працівники галузі.

У зверненні повідомляється, що вартість ліцензії в розмірі понад 200 тис. гривень є непідйомною ціною для всіх приватних і колективних виробників винної продукції в регіоні, що призведе до їх неминучого розорення.

Крім того, винороби звертають увагу на відсутність загальнодержавного законодавства у сфері прав власності або оренди на оброблювані плантації.

"Відсутність ясності в даному питанні створює ґрунт для конфліктів з іншими учасниками сільськогосподарського сектора економіки, в тому числі на національному ґрунті зі спробами розв'язати кампанію проти угорської громади Закарпаття в цілому", - наголошується в листі.

У колективному листі також міститься заклик до влади України врахувати інтереси виноробів Закарпаття інших регіонів країни в ході процесів вибудовування відносин з ЄС, не допустити в цьому зв'язку згоди з вимогами Брюсселя відмовитися від закарпатських та українських стандартів виготовлення вина.

Під колективним листом підписалися 8 керівників найбільших виноробних підприємств Закарпаття угорської національності. Серед них відомі винороби І. Біла, В. Адам, Н. Берталан, які відіграють важливу роль в діяльності угорської громади регіону, мають також зв'язки з діловими і політичними колами Угорщини. Ці підприємці, які поставили свої підписи під зверненням до місцевих і центральних властей України, відображають інтереси понад 2 тисячі жителів Закарпаття, пов'язаних з виноробної галуззю.

Винороби Закарпаття звертають увагу уряду на важку ситуацію в галузі