ua en ru

Аграрії вимагають додаткових пільг для українських фермерів, - УКАБ

Українські аграрії, які зібралися на Всеукраїнському аграрному форумі вимагають зберегти податкові пільги і не продовжувати нульовий ПДВ при експорті зерна, а також залишити земельний мораторій до 2016 р. Про це сьогодні на брифінгу повідомив президент "Українського клубу аграрного бізнесу" (УКАБ) Алекс Ліссітса, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми сьогодні звертаємося до всіх для того, що запобігти ті негативні явища, які на сьогодні є в сільському господарстві України... аби фермери не могли зібрати врожай, але і засіяти в наступному році. Щоб ми не повернулися в 1993 р., коли 60% української землі не засіяно. Ми вимагаємо зберегти податкові пільги для українських фермерів, ми вимагаємо не продовжувати нульовий ПДВ при експорті зерна і продовжити земельні мораторій, як це було прописано до 2016 р.", - наголосив Ліссітса.

Він додав, що в той час, коли органи державної влади констатують рекордні врожаї і рекордний експорт з України, фермери отримують величезні збитки.

За його словами, сьогодні сільгоспвиробники не можуть покрити виробничі витрати.

"У нас істотно збільшилася собівартість порівняно з минулим роком і в цей час нам пропонують додаткові податкові оподаткування, внесення змін по землі. Планують створити державного монстра на ринку землі. Все це нагадує, як кажуть у науці, какофонію", - зазначив Ліссітса.

За його словами, на сьогодні в Україні повністю відсутня інвентаризацію землі, а договори оренди не реєструються.