ua en ru

Аграрії просять на законодавчому рівні скасувати непотрібні дозволи та процедури

Співголови Всеукраїнського аграрного форуму та представники профільних асоціацій у сфері агропромислового комплексу звернулися з листами до виконуючого обов'язки Президента України Олександра Турчинова, головам парламентських фракцій і груп ("Батьківщина", "Удар", "Свобода", Партія регіонів, КПУ, група "Економічний розвиток", група Суверенна європейська Україна), заступнику голови фракції Партії регіонів у Верховній Раді України Сергія Тігіпка, голови комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Володимиру Литвину з проханням про невідкладне прийняття пакету законопроектів, які допоможуть знищити джерело корупції в АПК, ліквідувавши зайві дозволи та процедури. Про це повідомляє прес-служба асоціації "Український клуб аграрного бізнесу".

"Ми сподіваємося, що з початком активної роботи Верховної Ради України нарешті вдасться ліквідувати щонайменше основні корупційні механізми в аграрній галузі. Тому провідні профільні асоціації, які висловлюють думку десятків тисяч господарюючих суб'єктів і 4,6 млн працівників АПК України, закликають нову владу сприяти невідкладному ухваленні пакету законопроектів, які ліквідують непотрібні дозволи та процедури, які відсутні в країнах ЄС, США, Росії і лише створюють бюрократичний тиск на сільгоспвиробників, перешкоджаючи розвитку галузі", - зазначив генеральний директор Української аграрної асоціації Володимир Лапа.

"Ми також наголошуємо на неприпустимості повернення до ідеї попереднього складу Кабінету міністрів щодо неповернення ПДВ при експорті зерна. Так, наприкінці минулого року уряд кілька разів намагалвся зробити виробників зерна єдиною галуззю в Україні, яка не могла претендувати на повернення ПДВ при експорті. Прийняття таких пропозицій призвело б до банкрутства значна кількість підприємств галузі і зростання соціальної напруженості. Також зменшення доходів аграріїв у такому разі поставило б під питання можливість ефективного проведення весняного циклу польових робіт", - відзначив головний аналітик УКАБ Мар'ян Заблоцький.

У свою чергу, голова Ради директорів асоціації "Союз птахівників України" Олександр Бакуменко відзначив, що в останні роки аграрний сектор став перед рядом значних викликів . Мова йде про неможливість обробки земель через недієву систему реєстрації прав оренди земель сільгосппризначення, несистемних перетворень у сфері земельних відносин та комерціалізація ролі державних агентів на ринках аграрної продукції.

"Критично важливим є збереження податкових стимулів для аграріїв в частині фіксованого сільськогосподарського податку та спеціального режиму оподаткування ПДВ для сільськогосподарських підприємств (товаровиробників). Поки ЄС і США не скасують божевільні дотації для своїх фермерів, українські аграрії, на жаль, будуть постійно потребувати принаймні в податкових пільгах, щоб мати можливість конкурувати на міжнародних ринках", - додав Бакуменко.

Експерти відзначили, що аграрії втрачали мільярди гривень щорічно на неофіційних платежах чиновникам за дозволи та процедури, які відсутні в цивілізованих країнах світу.