ua en ru

А.Меркель не бачить альтернативи введенню у ФРН податку на ядерне паливо

Канцлер Німеччини Ангела Меркель не бачить альтернативи введенню в країні податку на ядерне паливо, незважаючи на протести німецьких енергетичних концернів, передає Deutsche Welle з посиланням на німецькі ЗМІ. А.Меркель повідомила, що розраховує на відрахування до держбюджету у розмірі 2,3 млрд євро, які повинне буде забезпечити введення податку.
Як наголошується, з нею згоден єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Оттінгер. На його думку, якщо уряд Німеччини продовжує експлуатацію атомних електростанцій, енергетичні компанії у відповідь повинні надати додаткові відрахування до бюджету у вигляді податків.
Як повідомлялося, в серпні 2010 р. німецькі оператори АЕС загрожували закрити свої підприємства на знак протесту проти нових податків, запропонованих урядом Німеччини. Чотири компанії - RWE, E.ON, Vattenfall і ENBW, які забезпечують роботу 17 атомних електростанцій в Німеччині - не згодні з планами влади країни запровадити податок на тепловиділяючі елементи для АЕС.
Попередній німецький уряд наполягав на тому, щоб АЕС припинили свою діяльність в Німеччині до 2010 р., проте нинішній кабінет міністрів А.Меркель виступає за продовження терміну роботи атомних електростанцій. При цьому уряд планує ввести податок на ядерне паливо, який повинен забезпечити додаткові прибутки бюджету у розмірі 2,3 млрд євро щорічно.
Німеччина вирішила відмовитися від атомних електростанцій, яких в країні 17, на користь поновлюваних джерел енергії, оскільки, на думку уряду, їх наявність знижує рівень безпеки німецьких громадян. Згідно статистиці, за останні декілька років на старих енергетичних підприємствах мало місце декілька випадків витоку ядерного палива і інші інциденти.

RWE