ua en ru

Понад 400 тисяч іракців утекли із західного Мосула, - ООН

Понад 400 тисяч іракців утекли із західного Мосула, - ООН Фото: переселенці з Мосула

Загалом переселенцями від початку операції у жовтні 2016 року стали понад 600 тис. іракців

Понад 400 тисяч жителів західного Мосула стали внутрішніми переселенцями, відколи іракська армія понад два місяці тому почала звільнення цієї частини міста від бойовиків терористичного угруповання "Ісламська держава". Про це 9 травня з посиланням на ООН повідомляє DW.

Зазначено, що офіс ООН із координації гуманітарних питань (ОКГП) оприлюднив дані іракського уряду, які свідчать про втечу, починаючи з 19 лютого, 434 775 осіб із західної частини Мосула. Загалом внутрішніми переселенцями від початку мосульської операції у жовтні 2016 року стали 615 150 іракців.

Згідно з даними ОКГП, від середини квітня 30 тисяч цивільних повернулися до своїх домівок у західному Мосулі, тобто понад 400 тисяч жителів цієї частини міста залишаються у статусі переселенців.

Крім того, Управління Верховного комісара ООН у справах біженців 9 травня оголосило про відкриття у східному Мосулі нового табору, який зможе прийняти 9 тис. переселенців із західної частини міста.

Як відомо, наступ іракської армії на Мосул розпочався восени 2016 року, а наприкінці січня 2017 року було звільнено частину міста, розташовану на східному березі річки Тигр, що розділяє місто.

Нагадаємо, раніше в Мосулі школа потрапила під ракетний обстріл, загинула 81 людина.