ua en ru

У 2015 найбільше скаржилися на порушення права на доступ до публічної інформації кияни

У 2015 найбільше скаржилися на порушення права на доступ до публічної інформації кияни Фото: уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська

До секретаріату надійшло 224 таких скарг з Києва

Протягом 10 місяців з початку 2015 року до секретаріату уповноваженого Верховної Ради України з прав людини найбільше заяв зі скаргами на порушення права на доступ до публічної інформації надійшло від жителів м. Київ. Про це йдеться у відповіді представника уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Ірини Кушнір на інформаційний запит РБК-Україна.

Зокрема у відповіді зазначається, що до секретаріату надійшло 224 таких скарг з м. Києва, а найменше - 7 повідомлень - надійшло з Луганської області.

Разом з тим, у тексті відповіді сказано, що всього за 10 місяців до омбудсмена надійшло 1380 повідомлень про порушення права на доступ до публічної інформації.

Також у відповіді підкреслюється, що м. Київ за 10 місяців 2015 року є лідером скарг щодо порушення щодо порушення права свободи від втручання в особисте і сімейне життя - 122 таких повідомлень із 548 загальної кількості подібних скарг.

Водночас, з січня по жовтень 2015 року від фізичних та юридичних осіб до уповноваженого ВР з прав людини надійшло 15676 звернень, в яких повідомляється про порушення прав, передбачених законодавством України.

Нагадаємо, на неокупованій території України у 2015 році було зафіксовано 301 порушення свободи слова, що втричі менше, ніж у 2014 році (995 випадків). Такими є дані щорічного дослідження Інституту масової інформації "Барометр свободи слова" станом на 24 грудня.