ua en ru

"Запоріжсталь" побудує конвертерний цех на території Маркусовой балки

В ході реалізації наймасштабнішого в історії України інвестиційного проекту будівництва нового киснево-конвертерного цеху МК "Запоріжсталь", буде зруйнований основний базис криміналітету в Запоріжжі. Про це заявив генеральний директор МК "Запоріжсталь" Ростислав Шурма.

Гендиректор повідомив, що конвертерний цех, площа якого складе більше 50 гектарів, буде побудований на території балки Маркусовой або Чорної гори, є ще з радянських часів місцем складування відвалів. "Останні 20 років територія балки була традиційним місцем активності кримінальних угруповань, а розробка відвалів - традиційним кримінальним бізнесом у регіоні", - підкреслив він.

Шурма також зазначив, що будівництво конвертерного цеху залучає величезні інвестиції в місто і створює тисячі нових робочих місць. "Це майбутнє міста Запоріжжя, тому що у нас буде один з найсучасніших і чистих заводів у Європі, який зможе ефективно працювати багато десятиліть. Крім того, буде остаточно вирішено питання ліквідації балки Маркусовой, на території якої буде побудований новий цех, і сьогодні є величезним звалищем відвалів і розсадником криміналу в місті", - додав він.

Гендиректор МК "Запоріжсталь" підкреслив, що на даній території раніше застосовувалися різні злодійські схеми, коли під виглядом відходів на Чорну гору вивозили готовий прокат. Він додав, що за 2,5 року керівництву комбінату вдалося повністю припинити крадіжку з підприємства, і тепер настав час навести порядок на територіях, що безпосередньо прилягають до виробництва.

Так, на місці балки Маркусовой МК "Запоріжсталь" створить зелену санітарно-захисну зону, а самі відвали будуть вивезені та утилізовані за межею Запоріжжя. Для цього планується використовувати один з неексплуатованих покинутих кар'єрів, який повністю засиплють, а зверху покладуть 20-сантиметровий шар ґрунту і висадять дерева.

"Протягом 20 років в районі балки Маркусовой велися стихійні розробки матеріалів, які в радянські часи складувалися там протягом багатьох десятиліть. В рамках реалізації проекту потрібно провести масову рекультивацію цій території, - зазначив Шурма. - Щоб привести територію до ладу, необхідно перевезти понад 1,5 млн тонн відходів".

Підготувати для будівництва та облагородити територію комбінат планує за 2 роки. У будівництві конвертерного цеху буде задіяно близько 2 тис. осіб. Безпосередньо на підготовку території будуть працювати до сотні одиниць техніки, бульдозери, екскаватори, вантажні автомобілі.