ua en ru

"Вишеградська четвірка" виступила із заявою на підтримку укладення УА між Україною та ЄС

"Вишеградська четвірка" (Польща, Словаччина, Чехія та Угорщина) підтримує підписання угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом. Про це йдеться у спільній заяві міністрів закордонних справ цього міждержавного об'єднання, передає радіо "Свобода".

У той же час підкреслюється необхідність виконання Україною вимог ЄС, серед яких подолання виборчого судочинства і корупції, реформування виборчого законодавства та органів правопорядку.

На зустрічі з журналістами в Києві політичний директор МЗС Чехії Павло Фішер відзначив, що в цілому помітний прогрес у здійсненні Україною реформ, необхідних для підписання угоди про асоціацію з ЄС.

"Україна успішно переймає європейські стандарти і наближається до Євросоюзу. Міністри країн Вишеградської четвірки вітають той факт, що європейська інтеграція стала загальним бажанням політичних еліт і консолідувала владу, опозицію і суспільство", - зазначив чеський дипломат.

"Вишеградська четвірка" підтримує перехід України до другої фази виконання плану дій щодо спрощення візового режиму між Євросоюзом та Україною. Також вона зацікавлена в тому, щоб ЄС скасував візи для українців, як тільки Україна виконає план дій і буде відповідати відповідним критеріям. Про це повідомив політичний директор МЗС Угорщини Саболч Такач.

Політичні директора МЗС є заступниками державних секретарів, які координують питання зовнішньої політики та політики безпеки і мають вирішальну роль у підготовці порядку денного засідань Ради міністрів закордонних справ ЄС.

21 жовтня Рада міністрів закордонних справ ЄС розгляне, як і в яких обсягах Україна виконує європейські вимоги, необхідні для підписання угоди про асоціацію на Вільнюському саміті в листопаді.