ua en ru

"Уралкалий" припиняє експортні продажі через БКК, перекроюючи світовий калійний ринок

Рада директорів ВАТ "Уралкалий" вирішила припинити експортні продажі через ЗАТ "Білоруська калійна компанія" (БКК), визначивши єдиним каналом експортного збуту продукції "Уралкалий-Трейдинг".

Рада директорів ВАТ "Уралкалий" вирішила припинити експортні продажі через ЗАТ "Білоруська калійна компанія" (БКК), визначивши єдиним каналом експортного збуту продукції "Уралкалий-Трейдинг". Про це йдеться в повідомленні компанії.

"Ми з жалем вимушені констатувати, що наша співпраця з білоруськими партнерами в рамках БКК зайшло в глухий кут", - так генеральний директор "Уралкалія" Владислав Баумгертнер прокоментував дане рішення. Далі він продовжив: "Уралкалий" завжди наполягав на тому, що експортні продажі обох виробників повинні здійснюватися через єдину товаропровідну мережу. Цей фундаментальний принцип співробітництва був порушений з підписанням указу президента Білорусії від 22 грудня 2012 р. про скасування виключного права Білоруської калійної компанії на експортні поставки білоруського калію, слідом за яким пішли фактичні відвантаження "Білоруськалій" поза рамками БКК. Ми неодноразово звертали увагу наших білоруських партнерів на неприйнятність подібних дій, в результаті яких були зруйновані основи нашого співробітництва. У сформованій ситуації ми змушені перенаправляти наші експортні потоки на власного трейдера".

"Разом з тим ми хотіли б висловити подяку нашим білоруським партнерам за взаємодію в рамках БКК. Ми залишаємося відкритими до його можливого поновленню на взаємовигідній основі в майбутньому", - зазначив Баумгертнер.

В лютому 2013 р. Наглядова рада ВАТ "Білоруськалій" і рада директорів "Уралкалія" схвалили заснування спільного з ВАТ "Уралкалий" трейдера калійних добрив "Союзкалій". Планувалося, що компанія буде зареєстрована в швейцарському Цузі. Між тим, незважаючи на зміну юрисдикції, координація діяльності "Союзкалій" повинна була здійснюватися з Мінська. При цьому діяв тоді спільний трейдер "Уралкалія" і "Білоруськалій" - БКК (заснований у квітні 2005р.) - Після створення СП повинен був бути його генеральним офісом в білоруській столиці.

Тепер "Уралкалий", як повідомляє Reuters, ламаючи підвалини світової калійної галузі, збирається нарощувати виробництво і продажі і очікує, що за ним підуть конкуренти.

"Найближчим часом ми очікуємо озлоблення конкуренції, що підштовхне ціни вниз", - сказав Баумгертнер журналістам.
Він вважає, що ціни на хлоркалію на світовому ринку вже в другій половині 2013 року можуть опуститися нижче 300 дол за тонну з нинішніх 400 дол за тонну.

"Після розвалу БКК ціни на калій можуть почати сильно коливатися - чим більше фрагментований ринок, тим сильніше волатильність", - вважає аналітик Ренесанс Капіталу Борис Красножонов.

Баумгертнер сказав, що Уралкалий запускає роботу всіх своїх виробничих потужностей і може випустити і продати в поточному році 10,5 мільйона тонн хлоркалію, в 2014 році - 13 мільйонів тонн, а з 2015 року вже 14 мільйонів тонн.

Він додав, що компанія збирається нарощувати продажі в Китаї, Індії та Бразилії, і назвав ці ринки "ключовими". У світлі того, що Уралкалий передбачає прийдешнє падіння цін на ринку, буде відкладений проект розробки Половодовского ділянки Верхньокамського калійного родовища, витрати на реалізацію якого оцінювалися в 2,358 млрд долл.

Також глава Уралкалія сказав, що компанія в даний момент заморозила поточну програму викупу акцій з ринку.

У листопаді минулого року компанія оголосила, що продовжує програму зворотного викупу акцій з ринку і готова витратити на buyback до 1,6 млрд дол У майбутньому виробник калійних добрив планував погасити придбані акції, Баумгертнер підтвердив ці наміри. Костянтин Юмін з Raiffeisen вважає, що призупинення програми buyback - "це як сентимент дуже погано". "У Уралкалія зараз опції дві - або вони залишаються з поточними рейтингами і боргове навантаження не підвищують, або вони продовжують buyback. Я думаю, що вони залишаться просто з рейтингами, це важливіше."

Після заяви Уралкалія акції компанії пішли в круте піке і впали на 14%. У ході торгів котирування впали більш ніж на 20% після чого торги паперами "Уралкалія були припинені.

ВАТ "Уралкалий" - найбільший в світі виробник калійних добрив, розробляє Верхньокамське родовище калійно-магнієвих солей у Пермському краї (запаси - 3,8 млрд т оксиду калію). Компанія забезпечує близько 20% світових поставок калійних добрив. Основні ринки збуту - Бразилія, Індія, Китай, Малайзія. 16 червня 2011р. "Уралкалий" оголосив про завершення злиття з ВАТ "Сильвініт". Чистий прибуток "Уралкалія" за міжнародними стандартами фінансової звітності (МСФЗ) за 2012 р. виріс на 5% і склала 1,6 млрд дол, виручка склала 3 млрд 950 млн дол, що на 6% менше показника 2011 р. Чистий прибуток "Уралкалія" за російськими стандартами бухгалтерського обліку (РСБО) за I квартал 2013р. знизилася на 28% в порівнянні з показником 2012р. і склала 7 млрд 770 млн 001 тис. руб. Виручка за звітний період скоротилася на 6,14% - до 21 млрд 757 млн ​​282 тис. руб.