ua en ru

"Укрзалізниця" планує збільшити обсяги вантажних перевезень у II кварталі 2012 р

За I квартал 2012 р. українські залізниці перевезли майже 105 млн т вантажів, що менше аналогічного періоду минулого року на 1,832 млн т або 1,7%. При цьому, збільшились обсяги перевезень вантажів в експортному та імпортному сполученнях на 3 млн 95 тис. т (17,8%) і 2 млн 650 тис. т (8,9%). А зменшилися в транзитному та внутрішньому сполученнях, відповідно, на 2 млн 548,2 тис. т (17,4%) і 3 млн 197,2 тис. т (5,8%). Про це повідомляє прес-центр "Укрзалізниці".

Зменшення обсягів було обумовлено, перш за все, холодною зимою, яка значно вплинула на швидкість завантаження-вивантаження і привела до обмеження на прийом вантажів в портах через складні погодні умови.

При цьому іншими залізничними адміністраціями були введені конвенційні заборони - в січні-лютому були оголошені 52 обмеження, у тому числі 16 внутрішньодержавних. Через несприятливі погодні умови на залізницях України в напрямку морських портів і сухопутних переходів тільки в січні і лютому накопичилося 273 поїзда "кинутих" на під'їзді до портів, у складі яких було затримано 15 тис. 740 вагонів.

"Складно аналізувати результати роботи першого кварталу цього року, оскільки січень, лютий і частина березня були морозними. Були закриті західні переходи, замерзали водні шляхи. Основні напрямки перевезень почали працювати тільки в березні. Ми втратили обсяги, але наші взаємини з клієнтами стали тіснішими . Всі хочуть виконати свої зобов'язання за контрактами. У другому кварталі обсяги повинні збільшитися", - запевнив заступник генерального директора Петро Науменко.

У I кварталі "Укрзалізниця" перевезла 12 млн т вантажів у транзитному сполученні, що менше аналогічного періоду минулого року на 17,4%. Всього транзит становить близько 11% вантажів в загальній структурі вантажних перевезень.

Залізничники працюють над залученням додаткових обсягів транзиту залізничним транспортом. Зокрема, підвищуються пропускна здатність та швидкість транспортування, вводяться автоматизовані системи, спрощуються митні та інші види контролю при перетині кордонів, зменшується кількість дозвільних документів.

"Обсяги транзитних перевезень залежать від зовнішньоекономічних контрактів, укладених нашими підприємствами. Зі свого боку "Укрзалізниця" постійно знаходиться з державою в стані перманентного переговорного процесу, намагаючись разом регулювати ситуацію з розвитком залізничного транзиту. Держава зі свого боку має сприяти залученню транзитних вантажів", - зазначив начальник головного комерційного управління "Укрзалізниці" Юрій Меркулов.