ua en ru

"Український вибір" обговорює наслідки для України після підписання УА з ЄС

Одразу у декількох обласних центрах України - Івано-Франківську, Житомирі та Тернополі - відбулися збори активістів і прихильників Громадського руху "Український вибір". Про це повідомляє прес-служба організації.

Місто Житомир стало одним із перших міст, де відбулася така зустріч. Більше 70 однодумців та членів ініціативних груп, які очолюють Олег Лосихін і Сергій Муляр, ознайомилися з текстом заяви лідера руху Віктора Медведчука, у якому йдеться про те, які наслідки принесе Україні підписання угоди про асоціацію з ЄС.

Відкриваючи захід в Житомирі, експерт з економічних програмам руху Олександр Колтунович зазначив: "Та робота, яку ми почали майже два роки тому - просування ідей інтеграції України в Митний союз, а в перспективі - в Євразійський економічний союз, почала давати результати. До нас прислухалися, з нами рахуються. Тепер наше головне завдання - впевнено слідувати своїм ідеалам".

"У регіоні "Українським вибором" вже зроблено дуже багато. А все починалося з команди в кілька людей, які повірили в рух. Хочеться особливо відзначити активістів, які виявляють свою громадянську позицію - розповідають людям про цілі та ідеї "Українського вибору", роздають листівки, газети, чергують у наметах. Як результат - з кожним днем кількість наших прихильників збільшується", - заявив лідер житомирської ініціативної групи "Українського вибору" Сергій Муляр.

На думку Олега Лосихіна, представника ще однієї житомирської ініціативної групи, основним завданням справжнього громадянина, якому небайдужа доля країни, є чесна боротьба за справедливу політику. "Тому ми відкрили в місті Житомирі громадську приймальню, де кожен бажаючий може отримати безкоштовну юридичну консультацію. Люди повинні розуміти, що грамотна порада іноді може принести більше користі, ніж матеріальна допомога", - підкреслив він.

У Тернополі на збори "Українського вибору" прийшли не тільки активісти руху - тут зібралися люди різного віку, різних професій, з різними поглядами на життя - студенти і викладачі вузів, лідери та активісти різних громадських організацій, благодійних, молодіжних, ветеранських. Тим не менш, розмова вийшла дуже жвавою. "Люди щиро висловлювали свої думки, своє бачення майбутнього країни, - говорить координатор руху "Український вибір" в Тернопільській області, голова благодійної організації "Троянда" Тетяна Міхєєва. - Враховуючи специфіку нашого регіону, звичайно ж, найбільш обговорюваним було питання про вибір вектора інтеграції країни. Думки полярно розходилися, проте суперечка вийшла конструктивною. У підсумку всі зійшлися на думці, що з людьми треба вести просвітницьку роботу - про який би вектор не йшлося. І в цьому саме активісти руху "Український вибір" опинилися на висоті".

"І, звичайно ж, усі присутні були абсолютно згодні з тим, що свою країну ми повинні будувати самі. Тільки від нас залежить те, якими будуть наші міста і села, наші дороги і вулиці. Ми повинні змінити свій світогляд, щоб бути цікавими і Захід, і Схід", - резюмувала Тетяна Міхєєва.

За словами активіста руху В'ячеслава Акименка, мешканців Івано-Франківщини, які прийшли на збори, найбільше цікавило земельне питання. "Треба віддати належне "Українського вибору" за те, що тема власності на землю зараз так бурхливо обговорюється в суспільстві. Протягом віків держава робила ривок у розвитку саме тоді, коли люди отримували землю, - говорить він. - Крім того, якщо говорити про подальшу роботу руху, то, і це моя особиста думка, у нас в назві проектів не повинно бути частинки "не", не повинно бути проектів "проти" чогось. Ми повинні бути тільки "за". І сьогодні ми виступаємо "за" приєднання до Митного союзу".

Слід додати, що збори активістів і прихильників руху "Український вибір" проходять сьогодні, 14 листопада, відразу в п'яти містах України - в Сімферополі, Рівному, Чернівцях, Харкові та Севастополі.