ua en ru

"Тернопільобленерго" планує завтра вперше за 11 років провести збори акціонерів

ВАТ "Тернопільобленерго" планує завтра вперше за 11 років провести збори акціонерів. Про це повідомляє система розкриття інформації Національної комісії з цінних паперів і фондового ринку (НКЦБФР).

На порядку денному зборів - питання про покриття збитків компанії, отриманих за підсумками діяльності в 2000-2010 роках, про переведення акцій з документарної форми в бездокументарну, а також вибір складу наглядової ради, ревізійної комісії та правління компанії.

Збори акціонерів ВАТ "Тернопільобленерго" не проводяться з 2001 р. Заборона на проведення запланованих акціонерами зборів накладають районні суди різних регіонів України. Зокрема, останнє подібне рішення, яке скасувало збори акціонерів ВАТ "Тернопільобленерго" 4 березня 2011 р., було прийнято судом Орджонікідзевського району Запоріжжя. Заборона на збори акціонерів, заплановане на 27 грудня 2011 р., був, як з'ясувалося згодом, підробленими.

Нагадаємо, 27 грудня 2012 р. які прибули на збори акціонерів представники більш ніж 97% акціонерів не були допущені на територію ВАТ. Підставою для цього, за словами посадових осіб ВАТ, стало стверджуваний рішення Кофанова, судді Вільнянського районного суду Запорізької області, про заборону проведення зборів акціонерів. Згодом же Андрій Кофанов у відповідь на запит міноритарного акціонера обленерго ТОВ "Фондова компанія "Меридіан" (Київ) повідомив, що не розглядав згадане посадовими особами "Тернопільобленерго" дело.
"Відповідно, ніякі ухвали про забезпечення позову, в тому числі щодо заборони проведення загальних зборів акціонерів ВАТ "Тернопільобленерго", не виносилися", - констатував суддя у відповіді на запит ФК "Меридіан".
Кофанов зазначив, що зазначений у запиті номер справи не відповідає порядку нумерації у райсуді, а наявне цивільну справу з схожим номером ніякого відношення до "Тернопільобленерго" не має.
Головою наглядової ради ВАТ "Тернопільобленерго" є Олександр Сагура, який також займає посаду генерального директора ТОВ "Укренергоконсалтинг" - компанії, що управляє енергетичними активами Григорія та Ігоря Суркісів. ТОВ "Укренергоконсалтинг" здійснює юридичний супровід "Тернопільобленерго", а також надає енергопостачальної компанії послуги економічного і технічного характеру.

50,999% акцій "Тернопільобленерго" належать НАК "Енергетична компанія України". 15,1% і 24,99% акцій володіють кіпрські Larva Investments Limited і Bikontia Enterprises Limited (підконтрольна Костянтину Григоришину і Ігорю Коломойському)

Нагадаємо, чистий прибуток ВАТ "Тернопільобленерго" за 2011 р. склала 14,4 млн грн проти збитків роком раніше. Раніше повідомлялося, що Фонд державного майна України (ФДМУ) планує до 2012 р. планує продати 26% акцій обленерго.