ua en ru

"Тендерна мафія" спробує внести зміни в закон про держзакупівлі, - експерт

Державні закупівлі є найбільш швидкою і ефективною системою збагачення чиновників за рахунок населення. Через державні закупівлі щорічно розкрадається мінімум 70-80 млрд грн, це фактично дефіцит пенсійного фонду. Так голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін прокоментував ухвалення Верховною Радою з другої спроби законопроекту №4587 "Про здійснення державних закупівель", який дозволяє громадськості контролювати витрачання коштів державними підприємствами.

"Тільки минулого року на держзакупівлі було витрачено 520 млрд грн, з них 300 млрд пройшло через закупівлі державних підприємств і їх неможливо проконтролювати. Тому новий уряд взяв на озброєння розроблений громадськими організаціями законопроект №4587 "Про здійснення державних закупівель", що передбачає впровадження прозорості в цій сфері і якісно снижуючий можливість корупційних схем", - заявив Шабунін.

Однак, за його словами, "тендерна мафія" скористалася послугами депутатів від "Свободи" Ігоря Мірошниченка і Олександра Мирного (альтернативний законопроект №4587-1) для того, щоб зірвати голосування.

"Проект Мірошниченко-Мирного передбачає виведення з-під моніторингу 300 млрд грн, які витрачаються на закупівлі держпідприємств. Ці суми розподіляються директорами держпідприємств на власний розсуд, поза конкурсами або прозорих процедур.

"Збільшується кількість винятків, за якими дозволяється держпідприємствам проводити конкурсну процедуру. Але головна загроза від законопроекту Мірошниченка та, що в ньому прописується норма, що держава може купити на тендерах товари і послуги з маржею в 10% від ринкових цін, - зазначає експерт, - Хороша норма, але проблема в її реалізації - хто визначає ринкові ціни? А ринкові ціни у нас буде визначати статистика, визначати довідкою. Ми вважаємо цю норму корупційної".

За словами експерта з питань антикорупційної політики та громадської безпеки організації "Народний Погляд" Анатолія Солодкого, "Ігор Мірошниченко не вперше виявляється замішаним у скандалах, пов'язаних з "кришуванням" корупційних схем. Раніше саме цей нардеп зареєстрував у парламенті законопроект, який дозволить зберегти доходи власників обленерго і поставить під загрозу безперебійне постачання електроенергії на стратегічні об'єкти".

Шабунін вважає, що "тендерна мафія" навіть після того, як парламент прийняв закон про держзакупівлі все одно спробує внести в нього зміни і Мірошниченко може бути їх провідним лобістом.

"Чим довше політична партія не реагує на такі вчинки своїх членів, тим менше вони мають шанси потрапити в парламент взагалі. Це питання здатності партії самоочищатися", - упевнений Шабунін.

З вимогою виключити Мірошниченко з фракції звернулася до "Свободи" і координатор "Реанімаційного пакету реформ" Наталя Соколенко, а також низка медійних організацій. Останні протестували проти побиття Ігорем Мірошниченком та Богданом Бенюком тимчасово виконуючого обов'язки президента Національної телекомпанії України Олександра Пантелеймонова.