ua en ru

"Роснефть" в обхід санкцій ЄС придбала активи швейцарської нафтової компанії на майже 400 млн дол

"Роснефть" змогла обійти санкції Євросоюзу, які забороняють ввезення в Росію високих технологій і обладнання. 1 серпня нафтова компанія закрила угоду з придбання частки в 398,3 млн дол у швейцарській нафтосервісної компанії Weatherford.

"Роснефть" змогла обійти санкції Євросоюзу, які забороняють ввезення в Росію високих технологій і обладнання. 1 серпня нафтова компанія закрила угоду з придбання частки в 398,3 млн дол у швейцарській нафтосервісної компанії Weatherford, йдеться в повідомленні "Роснефти".

Крім того, двома днями раніше "Роснефть" уклала контракт з норвезької нафтосервісної компанією North Atlantic Drilling.
Як повідомляє російська компанія, за умовами контракту з Weatherford, "Роснєфть" викупила вісім підприємств, що займаються бурінням і ремонтом свердловин в Росії та Венесуелі. Сторони також домовилися про довгострокову співпрацю у сфері нафтосервісних послуг.

Коли "Роснефть" почала переговори про купівлю активів одного з найбільших в світі нафтосервісних підрядників, компанія не повідомляє, але на тлі інших останніх покупок "Роснефти" можна припустити, що вона заздалегідь вирішила убезпечити себе від дії прийдешніх санкцій ЄС і США, говорить аналітик Bank of America Merrill Lynch Карен Костанян.

На нафтовій компанії насамперед позначиться заборона на придбання в США і країнах Євросоюзу глибинного бурового обладнання, вважає Костанян. Тому для "Роснефти" не настільки важлива угода з Weatherford, скільки угоду з North Atlantic Drilling, зазначив він.

Наступного дня після того, як члени ЄС погодили санкції, що забороняють ввезення в Росію високих технологій, потрібних "Роснефти" для роботи на шельфі, компанія заявила про укладення угоди з North Atlantic Drilling. Вона підписана 30 липня і передбачає залучення до розробки шельфу шести морських бурових установок North Atlantic Drilling до 2022 р. Угода дозволить "Роснефти" забезпечити реалізацію планів з геологорозвідки та освоєння шельфових родовищ в суворих кліматичних умовах, коментував президент російської компанії Ігор Сєчін.

North Atlantic Drilling в п'ятницю не відповіла на запит РБК. Представник "Роснефти" на момент публікації не надав коментарі щодо угоди з North Atlantic Drilling.

Через європейські заборони під загрозою опиняються масштабні проекти на шельфі, що "Роснефть" планувала реалізовувати разом з американською Exxon Mobil. Поки плани компанії не змінилися, але "Роснефть" вже підготувала запасний вихід.

"Роснефть" продовжує оцінювати можливий вплив санкцій ЄС, що обмежують постачання устаткування для нафтової галузі Росії, заявив представник компанії. Багато позиції з переліку заборонених до ввезення устаткування для компанії не критичні, постачальники аналогічної продукції є в Росії, або в країнах, що не входять в єврозону, додав він. Але переорієнтація закупівель займе деякий час, підкреслив представник нафтової компанії.

Як випливає з аналітичного звіту Костаняна, зараз 60-70% обладнання, необхідного для видобутку важковидобувних запасів, поставляється в Росію з Європи і США. Тому контракт "Роснефти" з норвезькою компанією - це несподіване, але стратегічно вірне рішення, говорить аналітик. Останні контракти "Роснефти" здатні забезпечити всі буріння компанії на шельфі в найближчі 2-3 роки.

"Вартість обладнання норвезької компанії порівнянна з цінами в США, тому на даний момент "Роснефть" фактично нічого не втрачає - можна вважати це мудрим рішенням", - підсумував аналітик.