ua en ru

"Профін Банк" підозрюють у відмиванні доходів

Нацбанк повідомив про введення тимчасової адміністрації в "Профін Банк". Відповідне рішення № 35/БТ було прийнято правлінням НБУ 19 січня. Про це повідомляє інформаційний проект FinMaidan.

Зазначається, що підставою для визнання банку неплатоспроможним стало недотримання "Профін Банком" законодавства з питань запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму, йдеться в повідомленні регулятора.

У банку незадоволені рішенням регулятора. "Банк має достатню ліквідність і працює в рамках законодавства. Зняття готівки відбувалося в межах лімітів, а після побажань регулятора воно було повністю зупинено. Всі роки в НБУ не було претензій до нашої діяльності, - заявило FinMaidan джерело в правлінні банку. - Про всіх підозрілі операції ми регулярно і своєчасно інформували Держфінмоніторинг, але там не було реакції, і у них теж до нас ніколи не було претензій. Після останньої перевірки Нацбанку були деякі зауваження, але на кожне з них ми виклали вмотивовані аргументи. Нам НБУ не зміг надати зведений акт перевірки, а замість цього раптом ввів адміністрацію, яка для всіх стала несподіванкою".

Експерти вважають, що проблеми у великих установах завдають набагато більше шкоди банківській системі, але Нацбанк не поспішає виводити їх з ринку: у Фонду гарантування вкладів фізосіб просто не вистачить коштів, щоб розрахуватися з вкладниками.