ua en ru

"Нафтогазу" необхідні держгарантії в 500 млн грн для продовження кредиту "Газпромобанка" в 2 млрд дол

НАК "Нафтогаз" України необхідні держгарантії в 500 млн грн для продовження кредиту "Газпромобанка" в 2 млрд дол. Про це в Кабміні заявив глава правління НАК "Нафтогаз" Євген Бакулін, передає кореспондент РБК-Україна.

НАК "Нафтогаз" України необхідні держгарантії в 500 млн грн для продовження кредиту "Газпромобанка" в 2 млрд дол. Про це в Кабміні заявив глава правління НАК "Нафтогаз" Євген Бакулін (на фото), передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми плануємо пролонгувати на 5 років кредитний контракт з" Газпромбанком ". Ми розраховуємо на державні гарантії в розмірі 500 млн грн. Вони будуть потрібні", - сказав Бакулін.

Нагадаємо, в липні минулого року НАК "Нафтогаз України" залучив кредит в 2 млрд дол. у російського "Газпромбанку" (41,7% належить ВАТ "Газпром"). Вартість обслуговування кредитної лінії, яка відкрита на 7 років (з 2012 по 2019 рр..), складе 1 млрд 539 млн 501 тис. дол. Кредит був оформлений шляхом процедури закупівлі в одного учасника. Кошти НАК залучає для розрахунків за придбаний у ВАТ "Газпром" газ. Закупівлю в одного учасника тоді в "Нафтогазі" пояснили виникненням особливих економічних обставин - поганим розрахунком населення за газ і накопиченням боргу перед "Газпромом".

Читайте також: Кабмін пропонує надавати держгарантії за зобов'язаннями "Нафтогазу" без забезпечення з його боку

Пізніше в липні 2012 р. "Нафтогаз" набрав боргів на 5 млрд грн - взяв кредит в "Укргазбанку" на 2,5 млрд грн і продав ОВДП на 2,5 млрд грн.

В цілому, "Нафтогаз" нерідко бере кредити для розрахунків за газ. Також для розрахунків з "Газпромом", "Нафтогаз" регулярно здійснює продаж ОВДП "Ощадбанку", "Промінвестбанку" і "Укрексімбанку".

Нещодавно Кабінет міністрів України запропонував дозволити за рішенням Кабміну надавати держгарантії за зобов'язаннями НАК "Нафтогаз України".

Таке рішення Кабмін прийняв через те, що облігації "Нафтогазу", порівняно з іншими інструментами вкладення коштів на фінансовому ринку, можуть виявитися непривабливими для інвесторів. Забезпеченість зобов'язань НАК "Нафтогаз України" державною гарантією дозволить класифікувати їх як активи з мінімальним ризиком, що не вимагають формування резервів і які можуть бути використані в якості забезпечення за кредитами рефінансування НБУ.

У Кабміні занепокоєні, що 24 червня "Нафтогаз" вже повинен був виплатити 2 млрд дол. за кредитом "Газпромбанку". Крім того, в 2013 р. компанія має 26 червня, 30 вересня і 30 грудня погашати частини боргу перед "Ощадбанком" у розмірі 1,6 млрд грн кожна.

Читайте також: "Нафтогаз" залучив 2 млрд дол. кредит у "Газпромбанку"

При цьому іноземні експерти прогнозують погіршення платоспроможності "Нафтогазу" через високі ціни на газ і зменшення обсягів транзиту російського палива.

НАК "Нафтогаз України" - провідне підприємство паливно-енергетичного комплексу України, одна з найбільших компаній країни. Компанія здійснює повний цикл операцій з розвідки та розробки родовищ, експлуатаційного і розвідувального буріння, транспортування та зберігання нафти і газу, постачання природним і зрідженим газом споживачів.