ua en ru

"Нафтогаз" може не закуповувати газ у "Газпрому" до кінця 2013 р., - Ставицький

НАК "Нафтогаз України" може не закуповувати газ у "Газпрому" до кінця поточного року. Про це сьогодні заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький перед засіданням Кабінету міністрів України, передає кореспондент РБК-Україна.

НАК "Нафтогаз України" може не закуповувати газ у "Газпрому" до кінця поточного року. Про це сьогодні заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький (на фото) перед засіданням Кабінету міністрів України, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми так вважаємо, що ми можемо до кінця року взагалі не закуповувати російський газ", - заявив Ставицький.

Як стало відомо напередодні з посиланням на джерела в "Нафтогазі", Київ не планує купувати паливо у "Газпрому" аж до кінця року, використовуючи при цьому запаси із підземних сховищ.

Також повідомлялося, що Київ виконав обіцянку припинити державні закупівлі російського газу, якщо "Газпром" не піде на реструктуризацію боргу України за серпень. Від п'ятниці, 8 листопада, НАК "Нафтогаз України" перестала відбирати газ монополії.

Зазначимо, що, за даними джерел "Комерсант-Україна", "Нафтогаз" у жовтні отримав від Ostchem 2,1 млрд куб. м газу замість аналогічного обсягу із ПСГ.

Раніше повідомлялося, що "Нафтогаз" не буде закачувати газ до ПСГ для "Газпрому" у 2014 р.

Зазначимо, що в жовтні ц.р. Україна імпортувала 3,6 млрд куб. м газу. У цілому за дев'ять місяців 2013 р. поставки газу до України скоротилися майже на 20%, склавши 19,7 млрд кубометрів.

Як заявив у понеділок, 11 листопада, міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький, "Нафтогаз" розрахувався з "Газпромом" за постачання природного газу в жовтні 2013 р.

Україна вже кілька років веде переговори з Росією про зниження ціни закупівель газу, які до цих пір не увінчалися успіхом. У 2012 р. Україна купила у РФ понад 32 млрд куб. м газу, цього року можливе зниження поставок до 18-20 млрд куб. м. Для зниження енергозалежності від РФ Україна намагається реалізувати різні енергетичні проекти, в тому числі обговорює можливість закупівель газу в Азербайджану і Туркменістану.