ua en ru

"Нафтогаз" просить зменшити розмір запропонованого інвесторам Юзівського родовища до 5,5 тис. кв. м, - джерело

НАК "Нафтогаз" виступає за зменшення розміру ділянки Юзівській нафтогазоносної площі, що виставляється на конкурс з визначення компанії для розвідки нафтогазових родовищ, повідомляє видання "Комерсант-Україна". Як розповіло виданню високопоставлене джерело в Міненерговугілля, розмір площі може бути скорочений з 7,8 тис. кв. км до 5-5,5 тис. кв. км. При цьому, за даними співрозмовника видання, у розробку родовища вже вклали близько 8 млн дол.

Вчора заступник голови правління НАК "Нафтогаз Україна" Вадим Чупрун заявив, що компанія вже звернулася в Міністерство енергетики та вугільної промисловості з проханням обмежити розмір ділянки Юзівській нафтогазоносної площі, який буде запропонований потенційним інвесторам. "На деякі ділянки площі у нас є ліцензії. Ми там працюємо, ми туди вклали гроші, тому ці ділянки потрібно виключити", - сказав пан Чупрун, не уточнивши, про які саме ділянки мова йде.

Постановою від 30 листопада 2011 р. Кабінет міністрів затвердив умови конкурсу на укладення угоди про розподіл продукції на розробку Юзівській площі на 50 років.

В українському представництві Shell коментувати ініціативи "Нафтогазу" не стали. Однак у прес-службі ВАТ "Лукойл" (Москва) припустили, що зниження розміру виставляється на конкурс родовища може відлякати частину потенційних інвесторів. "З урахуванням складних обсягів видобутку в Україну і значної глибини залягання нафти і газу рентабельними можуть бути проекти з видобутку на ділянках більше 8-10 тис. кв. км", - говорять в компанії.

Директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич вважає, що, оскільки "Нафтогаз" не зміг розробляти Юзівське родовище самостійно, надавати йому частину площ без конкурсу недоцільно. Він нагадує, що за останній рік видобуток газу в країні знизилася з 20 до 19 млрд куб. м. А найбільшим родовищем, відкритим НАК, за 10 років стало Борове газове родовище в Зміївському районі Харківської області. Його перспективні запаси оцінюються всього лише в 1,2 млрд кубометрів. Член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима упевнений, що скорочення площі ділянки не в інтересах держави. "Україні зараз будь-якими способами намагається залучити інвесторів, і в таких умовах не час змінювати умови конкурсу", - підкреслює він. Так, вчора прем'єр-міністр Микола Азаров під час зустрічі зі спеціальним посланцем державного секретаря США з енергетичних питань в Євразії Річардом Морнінгстаром закликав американські компанії інвестувати в розвідку і видобуток нафти і газу в країні. Втім, на думку аналітика фінансової групи БКС Максима Шеїна, "Нафтогаз" може прийти до компромісного варіанту - укласти угоду між майбутнім переможцем, відповідно до якого НАК буде компенсована частина витрат, або ж компанія отримає пайову участь в проекті з розробки родовища.