ua en ru

"Газпром нефть", Mitsubishi і Nippon Oil отримали схвалення проекту по Кіотському протоколу

ВАТ "Газпром нефть" і японські партнери Mitsubishi Corp. і Nippon Oil Corp. отримали схвалення Ощадбанку Росії і Міністерства економічного розвитку РФ на перший російсько-японський проект, реалізований відповідно до норм Кіотського протоколу. Про це йдеться в повідомленні прес-служби російської нафтової компанії, передає РБК. Даний проект спільного впровадження (ПСВ) є також першим проектом в Росії, за яким отримано схвалення уряду Японії.
У повідомленні уточнюється, що подібні проекти здійснюються спільно розвиненими країнами з метою зниження викидів парникових газів. ПСВ "Газпром нефти", Mitsubishi Corp. і Nippon Oil Corp. з утилізації попутного нафтового газу реалізовується на Ети-Пуровському родовищі (ЯНАО). Він припускає утилізацію супутнього нафтового газу (СНГ), який раніше спалювався на факелах на Ети-Пуровському нафтовому родовищі.
За даними компанії, реалізація проекту дозволить отримати 3,1 млн одиниць скорочень викидів (ОСВ), починаючи з моменту введення об'єкта в експлуатацію в серпні 2009 р. (Кожна одиниця відповідає 1 т СО2). В якості потенційних покупців ОСВ будуть розглядатися всі зацікавлені учасники ринку.
У рамках ПСВ "Газпром нефть" забезпечила будівництво низки об'єктів, їх експлуатацію та технічне обслуговування. Японські партнери були залучені для надання ноу-хау в рамках ПСВ з утилізації попутного газу з урахуванням досвіду компаній, отриманого у тому числі при реалізації подібного проекту утилізації ПНГ на родовищі Ранг-Донг у В'єтнамі. Крім того, Mitsubishi Corp забезпечує координацію в рамках проекту, досягнення відповідності проекту чинному законодавству Росії, а також нормам Кіотського протоколу.
В "Газпром нефти" нагадують, що пакет документів за проектом на базі Ети-Пуровського родовища на початку березня 2010 р. був переданий на розгляд до Сбербанку Росії, уповноважений постановою уряду РФ проводити процедуру конкурсного відбору ПСО. Схвалення експертної ради при Сбербанку Росії в ході першої подібної процедури тендеру було отримано 8 липня 2010 р.
Відповідно до наказу Мінекономрозвитку РФ проект включений до затвердженого переліку проектів, здійснюваних згідно зі ст. 6 Кіотського протоколу до Рамкової конвенції ООН про зміну клімату. До переліку увійшли 15 з 35 проектів, допущених до конкурсу. Всього ж на участь у конкурсі претендували 45 проектів.