ua en ru

"Газпром" може ввести обмеження проти європейських компаній, що здійснюють реверс газу в Україну, - Міллер

Європейські компанії, які здійснюють реверсні поставки природного газу в Україну, можуть зіткнутися з обмеженнями з боку ВАТ "Газпром".

Європейські компанії, які здійснюють реверсні поставки природного газу в Україну, можуть зіткнутися з обмеженнями з боку ВАТ "Газпром". Про це на зборах акціонерів російського газового концерну заявив його голова Олексій Міллер.

За його словами, зараз "Газпром" "уважно дивиться за реверсом" і ніяких фізичних поставок газу з Європи в Україну не ведеться. Проте в осяжному майбутньому концерн може обмежити поставки щодо тих компаній, які постачають газ Києву.

При цьому на зборах акціонерів Міллер заявив, що поки концерн не отримував ніяких офіційних повідомлень від української сторони про перегляд транзитного договору.

Раніше "Газпром" неодноразово виступав проти реверсу європейського газу в Україну, називаючи таку схему "напіваферистичною".

У квітні міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан заявляв, що газ в його країну будуть поставляти компанії з Німеччини і Франції. Німецький концерн RWE через Польщу в тому ж місяці почав транзит газу в Україну. За рамковою угодою концерн до 2017 р. може поставити до 10 млрд куб. м газу.

Перший контракт НАК "Нафтогаз України" з RWE був укладений у травні 2012 р. На наступний рік Україна отримала по реверсу близько 2 млрд куб. м газу. RWE відмовився від реверсу після того, як у грудні 2013 р. уклав угоду з "Газпромом" про зниження цін.

Зараз "Газпром" не постачає газ в Україну, однак вона є транзитером російського газу в Європу. Щодня російський концерн прокачує через Україну 253 млн куб. м газу. Раніше транзит становив 185 млн куб. м.