ua en ru

"Газпром енерго" за умови допуску було готове взяти участь у конкурсі з продажу "Донбасенерго", - джерело

ТОВ "Газпром енерго" за умови допуску було готове взяти участь у конкурсі з продажу 60,773% пакета акцій публічного акціонерного товариства "Донбасенерго".

ТОВ "Газпром енерго" за умови допуску було готове взяти участь у конкурсі з продажу 60,773% пакета акцій публічного акціонерного товариства "Донбасенерго". Про це вчора "Комерсант-Україна" повідомило джерело в "Газпром енерго".

Крім того, про інтерес до українських генеруючих компаній заявляли в концерні RWE, однак отримати коментар у RWE не вдалося.

Згідно з офіційним оголошенням у газеті "Відомості приватизації" у середу, початкова ціна 60,773% акцій енергогенеруючої компанії "Донбасенерго" складе 641 млн грн.

Читайте також: Конкурс з продажу майже 60,8% акцій "Донбасенерго" відбудеться 21 серпня 2013 року

При цьому Фонд державного майна України (ФДМУ) обмежив коло потенційних покупців українськими виробниками електроенергії та здобувачами вугілля. Компанії повинні протягом трьох останніх років займатися виробництвом і відпуском електроенергії в Україні в обсязі не менше 15% виробництва та відпуску "Донбасенерго". Або протягом такого ж терміну займатися видобутком в Україні вугілля в обсязі не менше 15% від споживання "Донбасенерго" за такий же період, а також мати запаси вугілля у розмірі, що перевищує обсяг споживання вугілля "Донбасенерго" за останній рік не менше ніж у п'ять разів. Покупець може також безпосередньо чи опосередковано володіти більш ніж 50% однієї або декількох юридичних осіб, сукупні показники яких відповідають характеристикам, зазначеним вище.

До участі в конкурсі не допускаються компанії з державною часткою (України або іншої держави) більше 25%; компанії, зареєстровані в офшорних зонах та країнах, внесених FATF до списку держав, що не співпрацюють у сфері протидії відмиванню доходів, отриманих злочинним шляхом. Покупець зобов'язаний забезпечити поставку для "Донбасенерго" не менше 70% українського вугілля.

Таким чином, компанії, які не працювали в Україні в останні роки, не можуть брати участь у конкурсі. "Це відсікає фактично всіх російських і зарубіжних претендентів, які цікавилися українськими активами", - відзначає глава аналітичного департаменту ІК Eavex Capital Дмитро Чуріна.

Глава Фонду держмайна Олександр Рябченко однак говорить, що бажаючі взяти участь у приватизації є, але називати ці компанії він відмовився. При цьому обмеження для участі у конкурсі зарубіжних компаній Рябченко пояснив тим, що вони нібито оцінюють українські активи дешевше, ніж вітчизняні компанії.

Проте Дмитро Чурін впевнений, що фактична заборона на допуск іноземних компаній до конкурсу не дозволить значно підняти стартову ціну. "Досвід попередньої приватизації, в тому числі продажу "Криворіжсталі", показує, що тільки відкритий конкурс з великою кількістю учасників може дати адекватну ціну", - говорить експерт. Він нагадує, що російська VS Energy, яка брала участь у конкурсах з приватизації українських обленерго, змогла дати за них більшу суму, ніж група "Приват" і структури бізнесмена Костянтина Григоришина.

У конкурсі не братиме участь і найбільша вітчизняна енергокомпанія ДТЕК. "Купуючи "Дніпроенерго" і "Західенерго", ми віддавали собі звіт в тому, скільки грошей повинні на них витратити і що повинні зробити, щоб виконати свої зобов'язання. Але придбання додаткових потужностей в такому ж стані недоцільно", - заявив на початку тижня генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко. Ще однією причиною відмови від участі в конкурсі, за його словами, є наявність балансу між видобутком і спалюванням вугілля підприємствами холдингу, а також відсутність причин для його зміни.

Від участі в конкурсі відмовилася і група "МАКО", власником якої є старший син Президента України Олександр Янукович. У групі не стали пояснювати причину, з якої їй не цікавий цей актив.

Зазначеним в умовах конкурсу характеристикам, на думку Чуріна, відповідають порядку десятка компаній, серед яких найбільшими є "Донбаський розрахунково-фінансовий центр" Олександра Януковича, група "Донецьксталь" Віктора Нусенкіса, "Харківська ТЕЦ-5" Дмитра Фірташа, вуглевидобувна компанія Coal Energy SA Віктора Вишневецького, шахта ім. Засядька, контрольована народним депутатом Єфимом Звягільським. Отримати коментарі в цих компаніях вчора не вдалося.