ua en ru

"Енергоатом" звинуватив АМКУ у блокуванні поставок обладнання від українських виробників на догоду російській компанії

НАЕК "Енергоатом" звинуватив Антимонопольний комітет України (АМКУ) у блокуванні поставок обладнання від українських виробників на догоду російській компанії.

НАЕК "Енергоатом" звинуватив Антимонопольний комітет України (АМКУ) у блокуванні поставок обладнання від українських виробників на догоду російській компанії. Про це повідомила прес-служба "Енергоатому".

"Адміністративна колегія АМКУ з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель (голова Світлана Мороз, Михайло Русинський, Сергій Шершун) своїм рішенням від 18 листопада 2014 р. задовольнила скаргу ТОВ "Промислова-фінансова компанія "Укрспеценергопостач" щодо порушення з боку НАЕК "Енергоатом" порядку проведення процедури закупівлі запасних частин до насосів виробництва ПАТ "Сумське машинобудівне науково-виробниче об'єднання ім. М.В.Фрунзе" (м. Суми). У скарзі стверджується, що застосувавши переговорну процедуру закупівлі запчастин до насосів в "СМНВО ім. Фрунзе", Енергоатом порушив інтереси "Укрспеценергопостач", як постачальника аналогічного обладнання російського виробництва. Таким чином, колегія АМКУ заблокувала постачання Енергоатому запасних частин для головних циркуляційних насосів (ГЦН-195), виробництва "СМНВО ім. Фрунзе", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, оператор українських АЕС погодив укладання відповідного договору з "СМНВО ім. Фрунзе" за результатом конкурсних торгів, проведених із застосуванням переговорної процедури 24 вересня 2014 р.

"Тобто, закупівля обладнання в українського виробника була заблокована рішенням колегії АМКУ з надуманих та недоведених підстав", - зазначають в "Енергоатомі".
У компанії підкреслюють ,що головний циркуляційний насос (ГЦН-195) є критично важливим обладнанням для безпеки функціонування енергоблоків атомних електростанцій. (ГЦН-195 використовується в трубопровідних системах охолодження першого контуру ядерних реакторів типа ВВЕР-1000 для забезпечення відводу тепла від реакторної установки).

В повідомленні йдеться, що в ході розгляду скарги, представники "Енергоатом"а пояснили колегії АМКУ, що ще з часів СРСР українське "СМНВО ім. Фрунзе" має висновки Київського інституту "Енергопроект" (КІЕП) стосовно відповідності своїх насосів вимогам, які висуваються до цього обладнання. Проте на слуханнях в АМКУ представники "Укрспеценергопостач" стверджували, що "СМНВО ім. Фрунзе" не має права на виробництво запчастин до ГЦН-195, бо відповідна технічна документація належить російським підприємствам і в Україну не передавалась.

У свою чергу представники "Енергоатома" пояснили колегії АМКУ та документально підтвердили, що "Укрспеценергопостач" є посередницькою структурою, яка представляє на українському ринку інтереси російського виробника обладнання для енергоблоків АЕС.

"Енергоатом готує звернення до Президента України, Кабінету міністрів України, СБУ та Генеральної прокуратури України щодо фактів зловживань посадовими особами Антимонопольного комітету та створення загрози енергетичній безпеці України", - йдеться у повідомленні НАЕК.

Нагадаємо, в жовтні 2014 р. Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконним рішення Антимонопольного комітету України про скасування конкурсу на проведення незалежної оцінки майна Державної адміністрації залізничного транспорту України "Укрзалізниці".